Šest Štangljevih mož na svetovno prvenstvo v Richmondu

Slovenija je bila zelo blizu popolni postavi devetih kolesarjev na SP, manjkal je le dober rezultat na Eneco Touru.

Objavljeno
16. avgust 2015 16.37
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Slovenska kolesarska reprezentanca je bila oddaljena le 12 točk od nastopa na svetovnem prvenstvu z devetimi kolesarji, sicer največjo možno udeležbo. Manjkal ji je le dober rezultat na Eneco Touru. Tako kot na zadnjih prvenstvih bo tudi na septembrskem SP v Richmondu v ZDA nastopila s šestimi profesionalci.

Slovenska trojka – Simon Špilak (269), Jan Polanc (16) in Luka Mezgec (9) – je za 10. mesto na svetovni lestvici do zadnjega bila bitko s češko trojko s Štybarjem (172), Konigom (70) in Kreuzigerjem (64). Četudi bi se uvrstila v elitno deseterico, pa v Richmondu ne bi nastopila z devetimi profesionalci, kajti strokovni svet KZS se je že pred časom odločil, da zaradi velikih stroškov nastopi le šest izbrancev Gorazda Štanglja.

Selektor ima na širšem seznamu enajst kolesarjev: Grego Boleta, Boruta Božiča, Kristjana Fajta, Kristjana Korena, Luko Mezgeca, Mateja Mohoriča, Mateja Mugerlija, Luko Pibernika, Jana Polanca, Primoža Rogliča in Simona Špilaka.

»Najboljši na lestvici WorldToura Špilak še razmišlja o nastopu. Razmeroma dolgočasna trasa, ki se konča v mestnem parku na tlakovcih, je najbolj primerna za Boleta. V preteklosti je dokazal, da je za velike dirke. Na zadnjih SP ga ni bilo, upam pa, da se bo dobro pripravil. Mohorič in Mezgec bosta z Vuelto v nogah zagotovo v dobri formi, Koren pa je tako ali tako stalnica v izbrani vrsti. Polanc in Pibernik sicer nimata najboljšega programa, vendar upam, da bosta po Eneco Touru stopnjevala formo v Kanadi. Roglič to sezono zelo dobro dirka, a se v najmočnejši konkurenci še ni preizkusil,« je Štangelj »napovedal« ogrodje ekipe za Richmond in dodal, da bo nastop odvisen predvsem od forme.

Med mlajšimi člani bodo nastopili le trije, ker je Slovenija na evropski letvici šele 22. Kandidati selektorja Martina Hvastije so Jon Božič, Gašper Katrašnik, Rok Korošec, Marko Pavlič in David Per. Pri mladincih je selektor Andrej Cimprič določil šest kandidatov (Gorazda Pera, Tadeja Pogačarja, Žigo Jermana, Jako Primožiča, Žigo Horvata in Tilna Finkšta), nastopili pa bodo štirje.