Sodniki na Touru spet dvigajo prah

Časovni pribitek sprva za Urana in Bennetta, za etapnega zmagovalca Bardeta pa ne. Kazen so nato obema umaknili. 

Objavljeno
14. julij 2017 11.51
J. P., J. M.
J. P., J. M.

Pau - Sodniška komisija na 104. izvedbi slovite kolesarske dirke Po Franciji je po včerajšnji dvanajsti etapi izrekla novi kazni, ki sta spet dvignili oblak prahu. Zavoljo nedovoljenega jemanja okrepčil v zadnjih kilometrih je namreč z dvajsetsekundnim časovnim pribitkom sankcionirala Kolumbijca Rigoberta Urana (Cannondale-Drapac) in Novozelandca Georgea Bennetta, moštvenega kolega Primoža Rogliča pri LottoNL-Jumbu, medtem ko je etapnemu zmagovalcu, domačemu asu Romainu Bardetu (Ag2r), pogledala skozi prste, čeprav je na videoposnetkih jasno razvidno, da je pravila kršil tudi on, poroča STA. Pravila Mednarodne kolesarske zveze (UCI) sicer velevajo, da je jemanje okrepčil prepovedano na vzponih, spustih in v prvih 50 in zadnjih 20 kilometrih.

Po mnenju sodnikov na čelu s Philippom Marienom sta grešila zgolj Uran in Bennett, kar je zelo razburilo Cannondalovega direktorja Jonathana Vaughtersa in športnega direktorja Charlyja Wegeliusa, ki je protestno tudi poklical Mariena in mu pojasnil, da je Kolumbijec okrepčilo prejel od zaposlenega v marketingu Cannondalove podružnice, ki nima z moštvom nobene zveze: »Gospod je to žal počel po lastni volji. Prepričani smo bili, da smo zato dobili kazen, Bardet pa ne, toda Marien je odvrnil, da mu je vseeno, ali dobijo tekmovalci okrepčilo od otroka ali koga drugega, kazen je enaka za vse.«

Pozneje so v moštvu sodnikom poslali še počasen posnetek, ki dokazuje, kako tudi Bardet prejema okrepčilo v zadnjih kilometrih, a je Marien odgovoril, da ne more oceniti, ali je francoski zmagovalec res pil iz tega bidona. »Bennett je vzel okrepčilo od istih ljudi kot Bardet, a je nato komisija dejala, da je vseeno, saj nista dobila ničesar od osebja ekip. Povsem je obrnila ploščo,« se je jezil Vaughters, prepričan, da bi morali biti kaznovani vsi trije ali pa nihče. Očitno bo sporna poteza razdelila športno javnost podobno kot pred desetimi dnevi v primeru Slovaka Petra Sagana.

Kasneje so kazen Kolumbijcu in Novozelandcu umaknili, poroča portal cyclingnews. Svetovna kolesarska organizacija (Uci) je sicer zagotavljala, da časovnega pribitka ne bo izničila, nato pa so se zaradi specifičnih okoliščin pred začetkom zadnjega vzpona odločili kazen umakniti.