Šok za Cavendisha - zaradi mononukleoze bo počival vsaj dva tedna

Odličnemu britanskemu kolesarju Marku Cavendishu so odkrili Epstein-Barr virus ali mononukleozo.

Objavljeno
12. april 2017 13.15
CYCLING-FRA-TDF2016-LINE
N. Gr.
N. Gr.

London - Mark Cavendish je že nekaj časa odsoten z dirk, nazadnje je vozil v Italiji na dirki Milano-Sanremo, kasneje pa ga je ekipa umaknila s tekmovanja zaradi preutrujenosti. Pri Cavendishu v preteklosti takšni problemi niso bili ravno pogosti, razlog za utrujenost pa je na dopinškem testu odkrila mednarodna kolesarska zveza - Mark Cavendish ima mononukleozo.

Zaradi zahrbtne bolezni - najhujši del naj bi bil že za Cavendishem, bo britanski kolesar počival še kar nekaj časa, nato pa bo moral počasi spet stopnjevati svojo formo. »Mark je bil med treningi nenavadno utrujen, zato smo znova analizirali njegove krvne vzorce in odkrili virusno mononukleozo. Žal ne obstaja zdravilo za to bolezen, zato bo potreben počitek. Videli bomo, kako bo napredoval, pričakujemo pa, da se bo v naslednjih 14 dneh njegovo stanje začelo izboljševati,« je v izjavi za javnost povedal klubski zdravnik Jarrad Van Zuydam.

Cavendish bi se po zanj podpovprečni pomladi moral vrniti na dirki po Romandiji, a se bo zaradi bolezni njegov povratek precej zamaknil. Trenutno se zdi, da bo izpustil vsaj dirko po Kaliforniji, zatem pa bo veliko odvisno od njegovega okrevanja. Veliki cilj Cavendisheve sezone ostaja dirka po Franciji, bo pa moral Britanec nekoliko spremeniti začrtan način priprav, če želi biti julija v vrhunski formi. 

Vodja ekipe Doug Ryder je trenutno s Cavendishem v Toskani. »Je naš kolesar za velike dirke in čeprav nam trenutno ne gre vse po načrtih, ga gotovo ne bomo silili v nastope, če ne bo optimalno pripravljen. Ne želimo ogroziti Toura, to je dirka, ki bo odločala o uspešnosti naše sezone. V tem trenutku bomo raje previdni in upam, da bo Mark stoodstotno pripravljen, ko bo najbolj potrebno,« je dejal direktor Dimension Date. Ekipa letos ne dosega rezultatov iz prejšnjih let, a ima še dovolj časa, da nabere potrebne točke do konca sezone.