Špilak ni ponovil podviga izpred treh let

Na kolesarski dirki Miguela Induraina v Španiji se je zmage že dvanajstič veselil Španec, tokrat Ion Izagirre (Movistar).

Objavljeno
03. april 2016 12.18
J. P.
J. P.

Estella - Na devetnajsti izvedbi enodnevne kolesarske dirke za pokal Miguela Induraina v Španiji so se zmage dvanajstič veselili domači tekmovalci. Prvič doslej si je konkurenco pokoril Ion Izagirre (Movistar), ki je nadgradil lansko drugo mesto, tokrat pa v ogorčenem dvoboju za zmago v finišu 192 kilometrov dolge proge med Estello in Basilico de Puyem za mišjo dlako odpravil tudi Sergia Luisa Henaa (Sky), ki je neuspešno lovil prvo kolumbijsko zmago na tej preizkušnji.

Za 27-letnega Izagirreja, zmagovalca etape na slovitem Giru pred štirimi leti, je to že četrti letošnji odmeven dosežek, potem ko je bil generalno drugi na portugalskem Algarveju, četrti po Valencii in pred tedni peti na dirki Pariz-Nica. Na zmagovalnem odru se je včeraj znašel še Cannondalov Italijan Moreno Moser, ki je zamudil 14 sekund. Na preizkušnji, ki je zahtevala visok davek, saj ciljne črte ni ugledalo kar 52 udeležencev (med njimi denimo Kolumbijec Nairo Quintana in Avstralec Michael Matthews), je slovenske barve zastopal Simon Špilak.

Devetindvajsetletni član Katjuše ni ponovil dosežka izpred treh let, ko je na tej dirki - kot zadnji Nešpanec doslej - celo zmagal, je pa vseeno končal v zgornji polovici uvrščenih. Na 29. mestu je za zmagovalcem zaostal 4:17 minute. Lani najhitrejši in tudi sicer najuspešnejši kolesar v zgodovini dirke (s tremi zmagami), 38-letni veteran Angel Vicioso, je zasedel 33. mesto.

IZIDI

1. Ion Izagirre (Špa, Movistar) 4;37:18
2. Sergio Luis Henao (Kol, Sky) - v času zmagovalca
3. Moreno Moser (Ita, Cannondale) + 0:14
4. Giovanni Visconti (Ita, Movistar) 0:17
5. Sergej Černecki (Rus, Katjuša) 0:18
6. Pello Bilbao (Špa, Caja Rural-Seguros) 0:20
7. Jegor Silin (Rus, Katjuša) 0:35
8. Hugh Carthy (VB, Caja Rural-Seguros) 2:42
9. Fabricio Ferrari (Uru, Caja Rural-Seguros) 2:58
10. Frederico Figueiredo (Por, Radio Popular Boavista) 3:35
29. Simon Špilak (Slo, Katjuša) 4:17