Špilak se je na Romandiji držal železnega pravila

Prekmurec v dresu Katjuše je bil močnejši od Frooma, Quintane in Nibalija, a je prepustil zmago klubskemu kolegu Zakarinu.

Objavljeno
04. maj 2015 10.57
V. D., šport
V. D., šport
Lozana – Koliko je kolesarstvo ekipni šport, se je najbolje videlo na letošnji dirki Po Romandiji. Simon Špilak je bil zagotovo najmočnejši kolesar v karavani in bi zlahka zmagal, če ne bi v kraljevski etapi prepustil pobude klubskemu kolegu Ilnurju Zakarinu. Medtem ko je slovenski as kolesaril s favoriti, se je Rus odpeljal končni zmagi naproti.

V etapi je bil sicer drugi, a je bila njegova prednost pred prvim možem Katjuše (20 sekund) dovolj, da je z odlično vožnjo na kronometer slavil skupno zmago. »V kolesarstvu je nepisano železno pravilo, da sotekmovalca ne smeš napadati. Tega se enostavno ne počne, četudi se boriš za zmago. Zato v kraljevski etapi niti pomislil nisem na to, da bi ga lovil. Smo ekipa in to edino šteje. Tudi čas za moje zmage bo spet prišel. Kaj bi bilo, če bi se gorska etapa razpletla drugače, ne bom razpredal. Ilnur si je zmago zaslužil. V naši taktični dirki je bil ob pravem času na pravem mestu. Jaz nisem bil. S svojim nastopom sem zelo zadovoljen. Še posebej z vožnjo na kronometer, saj sem bil enakovreden zmagovalcu Tonyju Martinu, zadnja leta šampionu voženj na čas, in prehitel Frooma,« je komentiral razplet letos zelo deževne dirke zmagovalec romandijskega toura iz leta 2010. Zadnja tri leta je bil drugi ... Špilak tako dobro kot letos na Romandiji še nikoli ni dirkal. Pripravljen je bil za zmago. Tudi taktično je kolesaril izvrstno. Še zlasti v kraljevski etapi, ko je brez težav nadzoroval najboljše kolesarje sveta na etapnih dirkah in favorite letošnjega Toura – Chrisa Frooma, Naira Quintano in Vincenza Nibalija. Na ciljnem vzponu je napadel 4,9 km pred ciljem. Kazalo je, da je izbral pravi trenutek, vendar pa v Romainu Bardetu ni našel pravega »sogovornika«. Pravi, da mu ni jasno, zakaj se Francoz ni pridružil visokemu ritmu, s katerim sta se oddaljevala od Frooma in povsem približala Zakarinu.

Novi šampion Romandije, sicer ruski prvak v vožnji na čas iz leta 2013 (leta 2007 je bil evropski med mladinci), je bil dober v tej kolesarski disciplini. V Lozani je bila zanj poseben motiv seveda rumena majica. Na vrhu klanca je kazalo, da je bitko za končno zmago izgubil, saj se mu je snela veriga. Z menjavo kolesa je izgubil 10 do 15 sekund, nato pa se je spustil v cilj »kot sneta sekira« ... »Nisem si mislil, da bom premagal Frooma. Tudi o rumeni majici in še zlasti zmagi nisem razmišljal. Verjel sem, da sem lahko okrog petega mesta,« je povedal po največjem zmagoslavju v karieri 25-letni kolesar iz ruske republike Tatarstan, ki ga mnogi v karavani sploh niso poznali. Preobrazbo iz klasičnega kronometrista v dobrega hribolazca je razložil z izgubo kilogramov. V dveh letih sem shujšal s 75 na 65 kilogramov.

Špilak je na svetovni lestvici napredoval na 13. mesto in ima 163 točk. Še naprej vodi Alejandro Valverde s 338. Ker je 28-letni Prekmurec edini Slovenec s točkami, jih ima tudi reprezentanca 163, napredovala pa je za eno mesto – s 16. na 15.