Špilaku zlato kolo, Mezgec četrti v ZAE

Priznanje: Slovenski rekord v elitni konkurenci.

Objavljeno
10. oktober 2015 01.55
CYCLING-SUI
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Simon Špilak (Katjuša) je že tretjič z veliko prednostjo osvojil »zlato kolo«, priznanje, ki ga v elitni konkurenci zadnja leta podeljujejo najboljšim kolesarjem v WorldTouru.

Tako kot v minulih letih si je eden najboljših kolesarjev na svetu za pomladne etapne dirke prestižno in najstarejšo lovoriko slovenskega kolesarstva zagotovil junija z zmago na švicarskem touru, drugim mestom v Romandiji ter tretjim na Pariz–Nica. V letošnji sezoni je bera slovenskih kolesarjev sicer večja, kot je bila v preteklosti prav po zaslugi Špilaka, ki je na 16. mestu zbral 269 točk, kar je slovenski rekord v elitni konkurenci. Žal pa je bila bera preostalih Slovencev manjša, kot smo pričakovali. Jan Polanc (Lampre) je zbral šestnajst, Luka Mezgec (Giant) pa devet točk.

V ženski kategoriji je najboljša Polona Batagelj (BTC City Ljubljana), sicer 90. na svetovni lestvici. Ajdovka ni imela konkurence, za njo pa sta se zvrstili klubski tovarišici Špela Kern in Urša Pintar. Tudi v konkurenci mlajših članov do 23 let je vse odločeno. Gašper Katrašnik (Sava) ima po osmih preizkušnjah 90 točk, 38 več od klubskega tovariša Žige Grošlja.

Na zaključni dirki za VN Avtomojstra oziroma pokrovitelja tekmovanja (začela se bo ob 14. uri) bo šlo torej le za prestiž. V štirinajstih sezonah je na zaključni dirki elitne konkurence v Sloveniji največkrat – štirikrat – zmagal Grega Bole, v zadnjih treh dirkah pa Marko Kump, Luka Pibernik in Luka Mezgec.

Slednjega jutri v Podsmreki ne bo. Ta čas je na dirki po Abu Dabiju. Po 10. mestu v prvi etapi je v drugi osvojil četrto, kar je bil pravzaprav maksimalen dosežek. »V zadnjih zavojih nisem imel najboljše linije in sem izgubil nekaj mest, česar pa v zaključni akciji nisem mogel nadoknaditi. Povrhu pa sem tudi prezgodaj napel vse moči,« je Mezgec komentiral razplet druge etape. Danes bo etapa za hribolazce in Janija Brajkoviča, v nedeljo pa klasična šprinterska etapa s ciljem na avtodromu. V Giantu so prepričani, da bo imel slovenski as več možnosti. Tudi zategadelj, ker je imel v drugi etapi sedem kilometrov pred ciljem smolo s počeno zračnico Marcel Kittel, ki bi ga moral pripeljati v najboljši položaj za šprint. Zmago je slavil Italijan Elia Viviani (Sky), ki nosi tudi rdečo majico vodilnega.