Štangljeva taktika bo varčevanje z močjo

Kolesarsko svetovno prvenstvo: selektor meni, da bodo favoriti čakali na zadnji krog in kolesarili skrajno preudarno.

Objavljeno
25. september 2015 23.38
iza-mezgec
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Richmond – Tako kot Luka Mezgec, Grega Bole, Borut Božič, Kristjan Koren, Luka Pibernik in Marko Kump tudi selektor kolesarske reprezentance Gorazd Štangelj, ki je svojo željo po kolajni opredelil s hrepenenjem, želi, da bi na odru za zmagovalce plapolala slovenska trobojnica. Torej tako kot pred petnajstimi leti, ko je v Lizboni Andrej Hauptman osvojil bronasto kolajno.

Štangelj je prepričan, da tako dobro pripravljenih in močnih mož na zadnjih prvenstvih nismo imeli. Šesterka ima izkušnje za traso, kakršna je v Richmondu, predvsem pa za seboj program vrhunskih dirk, ki veliko obeta. Prav vsi, tudi Grega Bole iz konkurence procontinental, imajo pravšnjo kilometrino. Mezgec jo je nabral na Vuelti, Pibernik, Koren in Božič pa na dirkah v Kanadi. Izjema je le Kump, ki je tekmoval pač v drugoligaški konkurenci. Toda kolesar Adrie Mobil premore največ izkušenj z zmagovanjem, zato bo zelo pomemben člen v ekipi.

Slovenska reprezentanca ima dva aduta – Mezgeca in Boleta, ki jima 260 km dolga krožna preizkušnja po konfiguraciji terena najbolj ustreza. Strateg oziroma podaljšana roka selektorja v karavani bo Božič, ki lahko na koncu tudi prevzame vlogo prvega moža. Je namreč vzdržljiv in z največ izkušnjami na flandrijskih klasikah, ki jih primerjajo s traso SP. Idrijec bo zelo pomemben člen v ekipi, saj radijskih povezav med selektorjem in kolesarji tokrat ne bo. Sporazumevali se bodo z oznakami na tablah, na progi pa bodo razporejeni štirje selektorji – ob Štanglju še Martin Hvastija, Andrej Cimprič in Gorazd Penko.

Na vprašanje, kakšen razplet pričakuje, je prvi mož slovenskega kolesarstva odgovoril, da so se v zadnjih desetih letih prvenstva odločala v zadnjem krogu, čeprav je bilo tudi vmes nekaj zelo zahtevnih. Le v Vareseju 2008, kjer je zmagal Italijan Ballan, se je zmagoviti beg zgodil v predzadnjem krogu, kakšnih 20 km pred ciljem. »Ta statistika zagotovo ni zanemarljiva, a se nanjo ne moremo zanašati. Gotovo bodo med dirko taktična presenečenja, ki jih pripravljajo najboljše ekipe. Poskušali jih bomo prebrati iz postav. Španci z Valverdejem, Nemci z Degenkolbom, Belgijci z Boonenom in Gilberjem, Italijani z Vivianijem in Nibalijem, Avstralci z Matthewsom, Nizozemci s Terpstro, Francozi z Alaphilippom in Bouhanijem imajo vzdržljive šprinterje in specialiste za klasike, ki bodo iskali svoje priložnosti. Tu sta tudi 'prosta strelca', Slovak Sagan, ki mu osebno sicer ne pripisujem velikih možnosti, in Norvežan Kristoff, ki bosta zagotovo čakala na zadnji krog. Se pravi, da bodo vsi kolesarili skrajno preudarno ter varčevali moč za zadnjih 16 km,« Štangelj razmišlja o favoritih, prepričan, da bo na široki cesti z nekaj pravokotnimi ovinki skozi vso dirko potekala velika bitka za mesta v ospredju. Na koncu pa naj bi se na treh kratkih vzponih (dva sta tlakovana z granitnimi kockami) za zmago udarili hitri in eksplozivni posamezniki, ki bodo privarčevali največ energije.

Taktika slovenskih kolesarjev bo kolesarjenje v zavetrju. Večji del kroga je namreč ravninski, kjer lahko privarčujejo veliko moči. Pri begih, ki se ponavadi zgodijo v prvem delu dirke, Slovencev zagotovo ne bo. »Nismo eksotična država, da bi se morali kazati po TV. Zato bo naš moto 'varčevalni program' oziroma taktika. Seveda pa se bomo sproti prilagajali poteku dirke. Prepričan sem, da ima vsaka od velikih reprezentanc vsaj tri svoje scenarije, na koncu pa bodo, tako kot mi, dirkali za najboljšega,« Štangelj razmišlja o taktiki slovenske konjenice na nedeljski dirki, ki se bo začela ob 15. uri, končala pa okrog 21.30.