Številka tri izjemnega Primoža Rogliča

Primož Roglič je v Baskiji dobil še vožnjo na čas, ob njem je tudi Simon Špilak končal v prvi deseterici. V Franciji junak van Avermaet.

Objavljeno
10. april 2017 10.37
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Eibar – Primož Roglič je pred prihodom v Baskijo podčrtal zaključni kronometer in ni se uštel. Na zahtevni trasi, še zahtevnejši kot je izgledala na papirju, si je privozil novo izjemno in povsem zasluženo zmago. Za piko na i odličnemu tednu slovenskega kolesarstva sta skupno tako Roglič kot Špilak končala v deseterici.

Zaključni kronometer je bil precej nenavaden za enotedenske dirke, organizatorji so v slabih 28 kilometrov vožnje na čas vključili dobrih šest kilometrov dolg vzpon, hiter spust in razgiban zaključek, skratka pravo etapo v malem. Roglič je bil v skupnem seštevku na robu dvajseterice, zato kljub najhitrejšemu času ob prihodu v cilj še ni natančno vedel, kako dobro je opravil s progo. Športni direktor Grischa Niermann je zaskrbljeno spremljal čas konkurentov. »Ko je bil Contador na polovici proge hitrejši za več kot pol minute, sem bil skoraj prepričan, da Primož ne bo zmagal, a je bil nato v drugem kar minuto hitrejši! Še enkrat je pokazal, kako hitro napreduje,« se je na koncu smejalo Nizozemcu. Njegova ekipa iz Baskije po Rogličevi zaslugi odhaja zadovoljna – dve etapni zmagi in peto mesto v skupnem seštevku sta več, kot bi si pred začetkom lahko želeli. »Kronometer je bil težek, a je šlo danes vse kot po maslu. Za seboj sem pustil favorite v skupnem seštevku, kar je vedno dober občutek, tudi naša ekipa je cel teden delovala izvrstno. Zdaj me čaka dirka po Romandiji, nato pa nekaj dni počitka,« je izvrstne predstave na severu Španije sklenil Primož Roglič, ki je letos že trikrat stal na najvišji stopnički.

Tudi Simon Špilak je s tednom v Baskiji lahko zadovoljen. Vožnja na čas ni njegova specialiteta, a se je na razgibani progi znašel odlično in se v skupnem seštevku prebil v prvo deseterico. Grenak priokus ostaja le zaradi kraljevske etape, v kateri je zaradi predrte zračnice v zaključku porabil ogromno energije. Alejandro Valverde je brez težav zadržal rumeno majico. »Dirka po Baskiji se mi je velikokrat za las izmuznila iz rok, zato sem vesel, da sem tukaj končno zmagal. Letos mi uspeva vse,« je žarel Valverde. Grega Bole in Jani Brajkovič sta nalogo pomočnika Jonu Izagirreju opravila z odliko, Matej Mohorič pa je s šestim mestom v drugi etapi potrdil formo pred Ardeni.