Svet se vrti naprej k novim ciljem

Primož Roglič z dragoceno izkušnjo na naslednje svetovno prvenstvo. Sezone še ni konec.

Objavljeno
26. september 2017 00.56
Nejc Grilc, poročevalec
Nejc Grilc, poročevalec
Bergen – Primož Roglič je na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu s srebrom v kronometru slovenskemu taboru prinesel zgodovinski uspeh, po katerem je manjše tudi razočaranje s cestne dirke. Kisovčan je bil zadnji dan SP odlično razpoložen, sezono bo nadaljeval na dirki po Lombardiji, zato bo najbrž izpustil zaključek domače sezone v Podsmreki. V pogovoru se je obrnil še k prihodnji in klubskemu statusu.

Za vami je tudi cestna dirka, za katero ste dejali, da je za vas celo nekoliko prelahka. Po preizkušnji še menite tako?

Drži, za moje sposobnosti je bila dirka prelahka, bilo je premalo vzponov, da bi lahko z njo bolje opravil. Videli smo, da so na koncu o zmagi odločali najbolj vzdržljivi šprinterji, mi pa žal nismo konkurenčni tem najhitrejšim fantom, ki lahko pridejo čez klance.

Tako dolga dirka, nabralo se je kar 267 kilometrov, je bila tudi za vas posebna. Zaenkrat še niste odpeljali veliko takšnih preizkušenj.

Zagotovo se je to poznalo, manjkajo mi te dolge in najbolj zahtevne dirke, ker jih je v mojem koledarju premalo in v prihodnje jih moram odpeljati več, če želim biti konkurenčen. Za to SP, če sem povsem odkrit, priprava ni bila prava, saj sem se osredotočil le na vožnjo na čas. V prvi uri sem bil kar hiter, za šest ur in pol, kolikor je trajala cestna dirka, pa nisem imel moči.

Slovenska ekipa je bila tokrat zelo složna, na koncu pa je malo zmanjkalo za odmeven rezultat. Kako bi ocenili ekipni nastop?

Res je, ne moremo se kaj dosti pritoževati, ker več tokrat nismo mogli postoriti. Skoraj vedno na koncu dirke dobiš toliko, kolikor si vreden, ta najbolje pokaže, kam v svetovni konkurenci sodiš. Če bi bila preizkušnja nekoliko lažja ali težja, bi imeli svoje možnosti, a v tem trenutku smo vsi dali svoj maksimum.

Logično je, da ste bili del izbrane šesterice, nenazadnje ste z 22. mestom najvišje uvrščeni Slovenec na svetovni lestvici. Selektor vas je nagovarjal za cestno dirko, na koncu ste privolili. Bi se še enkrat odločili enako?

Še enkrat bi šel na cestno dirko. Sprva je nisem imel v načrtu, kar sem povedal tudi selektorju, a je na koncu padla odločitev, da bom na štartu. Dejstvo je, da me tudi v prihodnjih dneh čakajo še nekatere dolge dirke, zato je treba oddirkati tudi kakšno daljšo preizkušnjo, da se noge privadijo. Če bom prihodnje leto na SP – tam mi je trasa bolj pisana na kožo – želel doseči dober rezultat, bom moral odpeljati in končati tudi takšne dirke. Le tako bom napredoval. To je bila zgolj pozitivna izkušnja.

Slovenski navijači so »vašo« vzpetino Fløyen poimenovali kar Roglabakken, vi kot skakalec zagotovo veste, kaj to pomeni. Bergen vam bo najbrž ostal v lepem spominu ...

Nedvomno bo ta dan zame vedno nekaj posebnega. Ta klanec imam rad, všeč mi je, da se ritem iz metra v meter menja, tudi dolžina je bila zame idealna in že pred dirko sem vedel, da vsaj na klanec lahko postavim zelo dober čas.

V drugem letu med profesionalnimi kolesarji ste 22. na svetovni lestvici. Kako gledate na ta vrhunski dosežek?

Po pravici povedano, o tem ne razmišljam, s številkami in uvrstitvami se ne obremenjujem, še največkrat mi jih poveste novinarji. Mene to ne zanima, moja naloga je, da se ukvarjam sam s sabo, s pripravljenostjo in svojimi cilji, vse drugo pa je zgolj rezultat dobrega dela. Samo upam lahko, da bom o tem enkrat pripovedoval vnukom, zdaj pa za to preprosto nimam časa. Seveda vsak dosežek proslavimo in uživamo v njem, nato pa se svet vrti naprej in treba je pogledati k novim ciljem.

Za vami je zelo dolga sezona, na kolesu ste od februarja do novembra, kako zadržite osredotočenost toliko časa?

Vmes nujno potrebujem nekaj oddiha za glavo, to je najpomembneje, saj mi telo zelo dobro služi, vseeno pa si je treba vsake toliko časa privoščiti odklop. Dolgo sezono rešujem tudi z delnimi cilji, najprej sem bil osredotočen na Tirreno, nato sem se usmeril k dirki po Franciji, v zadnjem delu pa še k SP.

LottoNl-Jumbo vam je ponudil prvo priložnost med profesionalci. Ostajate na Nizozemskem, ali vas mika prestop v še večje in bolje organizirane ekipe?

V vsaki sredini si je z dosežki potrebno ustvariti status, ki si ga želiš. Tudi sam sem prepričan, da se je treba iz dneva v dan ponovno dokazovati. Ne vem še, kako naprej, tudi v Lottu smo vsako leto še nekoliko boljši, vsako sezono zrastemo in se razvijamo, zato bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost. O tem še nisem veliko razmišljal, za to bo čas po koncu sezone in takrat bom verjetno lahko povedal kaj bolj konkretnega.