»Tam spodaj« prvi izpit za Primoža Rogliča

Začetek kolesarskega WorldToura: v elitni konkurenci osem Slovencev, najvišje na lestvici Simon Špilak.

Objavljeno
16. januar 2016 10.39
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana – Sezono dirk WorldToura (na sporedu bo 25 preizkušenj) bodo odprli v Avstraliji, končali pa oktobra na svetovnem prvenstvu v Katarju. V WorldTouru je tudi osem Slovencev, v uvodni dirki pa bodo nastopili trije – Marko Kump in Luka Pibernik v dresu Lampreja ter Primož Roglič, ki bo v majici nizozemskega moštva Lotto NL debitiral v elitni konkurenci.

Na celini »tam spodaj« bo konkurenca primerna konfiguraciji terena in prerezu dirke. Ker v širšem področju mesta Adelaide ni dolgih in strmih klancev, bodo v ospredju specialisti za klasike – od Sergia Henaa, Diega Ulissija, Rohana Dennisa in Simona Gerransa do Domenica Pozzoviva, Louisa Meintjesa, Luisa Leona Sancheza, Richieja Porte, Lieuwea Westre in Tiaga Machade. V najširši krog so poznavalci uvrstili tudi Rogliča, kar je veliko priznanje za novinca v WorldTouru.

»Kakšnih posebnih pričakovanj nimam. Hvaležen sem ekipi, da mi je že na uvodni dirki dala veliko priložnost. Brez rezultatskih obremenitev bom kolesaril popolnoma sproščeno in se prepustil karavani, da vidim, kje sem v tem trenutku med najboljšimi na svetu. Imamo nekaj zelo izkušenih kolesarjev, ob katerih bom poskušal ostati čim dlje in se učiti,« je Roglič opisal razpoloženje pred debijem. Posebnih priprav za novo izkušnjo ni imel. »V začetku decembra smo bili z ekipo na treningu v Španiji, kjer pa sem podaljšal priprave. V Gironi namreč živi tudi nekaj mojih sotekmovalcev – Dennis van Winden, Steven Kruijswijk in Rober Gesing, tako da smo nabirali kilometrino pretežno kar skupaj,« je Roglič povedal o bazičnem treningu, ki mu ga resda pripravlja belgijski strokovnjak Marc Lamberts. Nekdanji skakalec na smučeh ne more brez svojega prvega športa – ogledal si je polete v Kulmu in se spominjal časov, ko je visoko letel ...

Štiri etape avstralske dirke bodo šprinterske, dve hribovski, ena pa se bo končala s šprintom na klancu. Hribovski bosta tretja in peta s ciljem na vrhu klanca. V Lampreju v šprintih stavijo na slovenski dvojec Marko Kump-Luka Pibernik. Kump seveda želi nadaljevati lanski niz 18 zmag. Konkurenca bo vrhunska – nastopili bodo Caleb Ewan, Giacomo Nizzolo, Ben Swift, Mark Renshaw, Tyler Farrar, Matteo Pelucchi, Wouter Wippert, Steele von Hoff, Juan Jose Lobato in Brenton Jones.

Na drugem koncu sveta, v osrednjem delu Argentine, pa bo na sporedu druga velika otvoritvena dirka – Tour de San Luis (UCI-1). Konkurenca bo v marsičem močnejša kot v Avstraliji, saj bodo nastopili nekateri favoriti treh največjih dirk – Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Dafal Majka, Daniel Moreno in Andrew Talansky ter svetovni prvak Peter Sagan. V deseterici najbolj znanih je tudi Grega Bole. Sicer pa bodo nastopili štirje Slovenci – ob Boletu še Jan Polanc, Matej Mohorič in Jani Brajkovič. Bole nima pravega občutka o svoji pripravljenosti. Pravi, da je vadil manj kot lani, a se počuti dobro. Po prvi etapi bo videl, kam sodi, je še povedal pred začetkom dirke prvi mož moštva Nippo-Fantini.

V Lampreju z največjim zanimanjem pričakujejo prvi nastop Mateja Mohoriča v modro-rožnatem dresu, Jan Polanc pa bo preizkusil pripravljenost na argentinskih vzponih. Janija Brajkoviča že na štartu čaka največja preizkušnja – ura resnice na 21 km dolgi vožnji na kronometer.