Tanja Žakelj že preizkusila olimpijski teren v Riu

Na testni dirki olimpijskega krosa v Riu Tanja Žakelj ni bila v ospredju, je pa dobila veliko koristnih informacij.

Objavljeno
12. oktober 2015 13.16
mdr oi
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Rio de Janeiro - Že po zaključku tekmovalne sezone je najboljšo slovensko gorsko kolesarko Tanjo Žakelj čakala še ena nadvse pomembna dirka - generalka za OI v Riu de Janeiru. Tako je včeraj nastopila na testni dirki v parku Deodoro in čeprav ni končala v ospredju, je bila vesela kopice novih informacij.

Zmage sta se veselila Italijanka Eva Lechner in Švicar Nino Schurter, Žakljeva je bila 17. med 24 uvrščenimi, vendar je dni v Braziliji izkoristila predvsem za nabiranje informacij in izkušenj, ki bodo prihodnje leto še kako pomembne.

»Dirka ni bila primarni cilj. Važno je bilo, da smo posneli progo in dobili informacije. Tanja je naredila veliko krogov na progi, kar je pomembno. Proga je sicer zanimiva. Mislim, da je zanimiva tudi njej, in ji ustreza,« je za STA iz Brazilije sporočil Urban Ferenčak, tehnični trener Žakljeve v njeni ekipi Unior Tools.

»Bilo je izjemno, kolesarji so bili zadovoljni s tem, kar smo opravili, všeč jim je proga. Ima dolge vzpone, tehnične odseke in je hitra. Ekipa je dobra, več si ne bi mogel želeti. Zdaj se moramo usesti na Uciju in nasloviti manjše težave, toda pripravljeni smo 99-odstotno. Rabimo nekaj manjših popravkov,« je menil Paul Davis, ki je zadolžen za gorsko kolesarstvo na OI 2016.

Tudi eden največjih zvezdnikov moške karavane Schurter je bil zadovoljen. »Organizacija je bila odlična, vse je šlo dobro, prepričan sem, da nas čakajo izjemne olimpijske igre. Proga je 'kul' in zabavna za voziti. Edini izziv je bila vročina - za nas iz Evrope je težko prenašati vročino,« je dejal Švicar in potožil nad visokimi temperaturami. Dirkali so namreč pri 40 stopinjah Celzije.