Tanjina lanska zmaga nič ne šteje

Na evropskem prvenstvu slovenski gorski kolesarki Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič branita dvojni naslov.

Objavljeno
23. julij 2015 08.11
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport
Chies d'Alpago – Kljub lanski senzaciji v St. Wendlu, kjer sta Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič osvojili zlato in srebrno kolajno, letos letvica pričakovanj za slovenski gorski kolesarki ni postavljena zelo visoko. Po povprečnem začetku sezone na dirkah svetovnega pokala morata ostati na realnih tleh, zlasti Klemenčičeva, ki lahko nastop tudi še odpove.

Starejšo iz slovenskega tandema namreč muči nova poškodba, staknila jo je na DP v Kamniku in bila zaradi nje tudi ob enakovreden boj z Žakljevo. Če sta se sprva s trenerjem Robertom Pintaričem ustrašila, da je spet kaj narobe s kolenom, ki ga je zdravila pred začetkom sezone, pa se je v preteklih dneh izkazalo, da ji bo še več težav povzročilo zlomljeno rebro. Edina terapija zanj je čas in počitek brez naprezanja, ničesar od tega pa si Klemenčičeva tik pred najpomembnejšim delom sezone ne more privoščiti. Na progo bo pred dirko šla le enkrat, nato pa bo trenirala na asfaltu in imela do nedelje bolj umirjen urnik. »Ne vem, kaj lahko pričakujem in kako se bom počutila na progi, saj od DP sploh nisem bila na terenu,« je povedala in tudi dopustila možnost, da bi nastop v zadnjem trenutku odpovedala. »Bom videla, kako se bo stanje izboljševalo v naslednjih dneh.« S poškodbami Gorenjka res nima sreče. Komaj je ujela formo po težavah s kolenom, že ima druge skrbi. »Škoda, na DP sem se res dobro počutila. Zato se veselim tudi te dirke. Na tej progi sem že nekajkrat tekmovala, všeč mi je, ker je veliko klanca,« je še dejala o dirki za prvenstvo stare celine, na katerem bo konkurenca zgoščena, bo pa najnevarnejša Švicarka Jolanda Neff še dirkala med mlajšimi članicami.

V mlajših konkurencah je na progi v Chies d'Alpagu že zmagovala tudi Žakljeva, leta 2006 je tam postala evropska prvakinja med mladinkami. Resda se na prizorišču dobro znajde, a vseeno ne goji visokih pričakovanj. Evropski naslov je osvojila dvakrat zapored, to njeno izhodišče ji ni v breme, niti ne posebna motivacija. »EP jemljem kot vsako tekmo. Sem branilka naslova, ampak to v danih razmerah ne igra velike vloge. Če zmagaš eno leto nazaj, to ne pomeni, da lahko tudi letos. Bolj realen pokazatelj je letošnja sezona. Ni mi šlo najbolje, a upam, da se to tukaj spremeni,« je povedala novopečena državna prvakinja, ki je po dirki v Kamniku trenirala na Krku in se dodobra navadila na vročino, v kateri sicer že od nekdaj lahko dirka zelo dobro. To je lep obet, a če bo progo konec tedna močil dež, se utegnejo karte hitro premešati.

Žakljeva se dobro zaveda tudi dejstva, da bo morala spet čim bolje »preživeti« štart, ostati v stiku, da bo lahko v nadaljevanju razvijala svoj ritem. »Nimam se česa bati, moram stisniti zobe in priti čim bližje. Potruditi se moram, da ostanem zraven, kolikor zmorem, zmorem. Vem pa, da ne smem povsem prek sebe, morala bom imeti pravi občutek, kako hitro lahko grem,« je še dejala Žakljeva. Tekmovalni program se danes začenja s štafeto (brez slovenske udeležbe), v soboto bo med mladinci nastopil Simon Čibej, v nedeljo, ko bosta tudi obe članski dirki, pa med mlajšimi člani še Gregor Krajnc.