Tour: grozljiv množični padec zaznamoval 3. etapo, Froome v rumenem

Najhitrejši na ciljnem vzponu na Mur de Huy je bil Joaquim Rodriguez, sledil mu je Chris Froome in tudi prevzel vodstvo.

Objavljeno
06. julij 2015 16.17
Posodobljeno
06. julij 2015 16.17
CYCLING-TOUR/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Huy - Tretjo etapo kolesarske dirke po Franciji od Anversa do Huya (159,5 km) je dobil Španec Joaquim Rodriguez, ki je imel največ moči na ciljnem vzponu na Mur de Huy. Neuspešno ga je lovil Britanec Chris Froome, ki pa je na drugem mestu tudi prevzel rumeno majico. Tretji je bil Francoz Alexis Vuillermoz.

Froome ima v skupnem seštevku sekundo prednosti pred Nemcem Tonyjem Martinom in bo nosil rumeno majico na četrti etapi, ko bodo kolesarji po 223 km od Serainga do Cambraia prišli v domovino dirke po Franciji. Tretji je Američan Tejay van Garderen (BMC) s 13 sekundami zaostanka. Španec Alberto Contador je osmi.

Etapo je zaznamoval grozljiv množični padec kakšnih 65 km pred ciljem. Direktor Christian Prudhomme je bil prisiljen prekiniti dirko, saj ni bilo na voljo dovolj reševalnih vozil. Na ravninskem delu, kjer je glavnina dosegla visoko hitrost, je napako naredil kolesar ekipe FDJ William Bonnet, ki se je zapletel s kolesarjem pred njim in povzročil množični padec. Kolesarji so padali eden čez drugega, se kotalili po cesti in travi ob njej, nevarno blizu pa je bil tudi steber cestne svetilke. Ko se je najbolj dramatično dogajanje umirilo, so v karavani lahko dobesedno šteli poškodovane.

Najslabše jo je odnesel prav Francoz, ki so ga kot najbolj okrvavljenega in obtolčenega oskrbeli zdravniki in mu tudi nadeli opornico za vrat. Dirko je zaradi poškodb (izpahnjena rama) končal tretji v skupnem seštevku Nizozemec Tom Dumoulin iz moštva Giant-Alpecin, ki je imel veliko možnosti tudi za prevzem rumene majice. Z zlomljenim zapestjem je zaključil tudi Avstralec Simon Gerrans iz Orice. Dirka se zanj že pred dvema letoma končala podobno. Sanj o Elizejskih poljanah je konec tudi za Rusa Dmitrija Kozončuka in Južnoafričana Daryla Impeyja.

Na tleh se je znašel tudi nosilec rumene majice Švicar Fabian Cancellara, ki je očitno utrpel poškodbe glave, saj je nakazal, da mu vrti, vseeno pa je kljub bolečinam lahko nadaljeval. A je bilo hitro jasno, da ne bo mogel držati koraka z najboljšimi. Med tistimi, ki so se poškodovali so bili tudi Michael Mathews (Orica-GreenEdge), Greg Henderson (Lotto Soudal), Johan Van Summeren (Ag2r-La Mondiale) in Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo), ki je nadaljeval z izpahnjeno ramo.

Dirka se je po desetih minutah prekinitve nadaljevala s prvega kategoriziranega vzpona na letošnji pentlji, do cilja je takrat ostalo še 53 km. Odločitev o etapni zmagi je padla povsem na koncu. Odločitev pa je padla prav ob koncu. Glavnina se je razbila, v vpdilni skupini kolesarjev, ki je prišla pod vznožje Huya oziroma do zidu, kjer kolesarji trpijo že na dirki Valonska puščica, ni bilo Cancellare. Sprva je kazalo, da bo etapno zmago dosegel Froome, nato pa je nekaj sto metrov pred ciljem kot najbolj svež skočil naprej Rodriguez in si priboril dovolj prednosti, da zmage ni več spustil iz rok.

»To je poseben trenutek, tu sem že zmagal na Valonski puščici in dobro poznam ta zid. Danes je bilo povsem drugače, imel pa sem tako dobre noge, da se nikakor ne bi moglo razplesti slabo. A do cilja je še daleč, odločale bodo druge etape,« je dejal zmagovalec.

Edini slovenski predstavnik na dirki Kristijan Koren se je znašel v podobni vlogi kot na prejšnji etapi, ob dejavni pomoči sotekmovalcem v ekipi Cannondale je nato etapo končal na 71. mestu (+ 2:29), skupno pa je 42. (+ 4:28).

Tour de France, 3. etapa (Anvers-Huy, 159,9 km):

1. Joaquim Rodriguez (Špa, Katjuša) 3:26:54

2. Christopher Froome (VB, Sky) 0:00:00

3. Alexis Vuillermoz (Fra, AG2R) 0:00:04

4. Daniel Martin (Irl, Cannondale-Garmin) 0:00:05

5. Tony Gallopin (Fra, Lotto Soudal) 0:00:08

6. Tejay Van Garderen (ZDA, BMC) 0:00:11

7. Vincenzo Nibali (Ita, Astana) 0:00:11

8. Simon Yates (VB, Orica GreenEdge) 0:00:11

9. Nairo Quintana (Kol, Movistar) 0:00:11

10. Bauke Mollema (Niz, Trek) 0:00:11

Skupno:

1. Christopher Froome (VB, Sky) 7:11:37

2. Tony Martin (Nem, Etixx - Quick-Step) 0:00:01

3. Tejay Van Garderen (ZDA, BMC) 0:00:13

4. Tony Gallopin (Fra, Lotto Soudal) 0:00:26

5. Greg Van Avermaet (Bel, BMC) 0:00:28

6. Peter Sagan (Svk, Tinkoff-Saxo) 0:00:31

7. Rigoberto Uran (Kol, Etixx - Quick-Step) 0:00:34

8. Alberto Contador (Špa, Tinkoff-Saxo) 0:00:36

9. Geraint Thomas (VB, Sky) 0:01:03

10. Zdenek Stybar (Češ, Etixx - Quick-Step) 0:01:04