Tour: Greipel do osme etapne zmage, konec za Bouhannija

Nemec Andre Greipel je dobil peto etapo Toura, Tony Martin ostaja v rumenem. Francoz Nacer Bouhanni s padcem končal dirko.

Objavljeno
08. julij 2015 13.55
Posodobljeno
08. julij 2015 13.55
CYCLING-FRA-TDF2015-PODIUM
Š. Ro., M. Ž., Delo.si
Š. Ro., M. Ž., Delo.si

Arras - Nemški kolesar Andre Greipel (Lotto-Soudal) je bil najboljši v zaključnem šprintu pete etape dirke Po Franciji. Skupno vodstvo je zadržal Nemec Tony Martin (Etixx-Quick-Step).

Odlični Nemec Greipel je danes zabeležil že svojo osmo etapno zmago na Touru, s čimer je postal najuspešnejši nemški kolesar na tej dirki.

Današnjo etapo so zaznamovali težki pogoji, saj so se morali kolesarji soočiti z dežjem in vetrom. Tako so najboljši čakali na zaključni napad, do katerega je prišlo v zadnjem kilometru. Greipel je imel v zaključnih metrih več moči od Slovaka Petra Sagana (Tinkoff-Saxo) in Britanca Marka Cavendisha (Etixx-Quick-Step).

»Zahvalil bi se celotnemu moštvu, kajti prav vsi člani ekipe so garali za to zmago. To je bila prva etapa letošnjega Toura, ki se je končala z množičnim sprintom, zanimivo pred mano je bilo še zadnjih 300 metrov, mislil sem si, da so me popolnoma zaprli, a sem opazil luknjo in izkoristil priložnost,« je povedal Greipel.

Edini slovenski predstavnik Kristijan Koren (Cannondale) je osvojil 26. mesto (čas zmagovalca).

V skupnem seštevku še naprej vodi Nemec Tony Martin (Etixx-Quick-Step), ki je bil danes 22., drugi je Britanec Christopher Froome iz ekipe Sky (+0:12), tretji pa Američan Tejay van Garderen iz ekipe BMC (+0:25). Kristijan Koren je na 26. mestu (+4:40).

Kolesarji bodo v šesti etapi vozili med krajema Abbeville in Le Havre, skupna dolžina etape je 191,5 kilometra.

Bouhanni odstopil

Letošnji Tour do kolesarjev zares ni prizanesljiv. Tudi dabes se je že kmalu po štartu na spolzki cesti zgodil padec, ki je botroval novi odpovedi. Tokrat je bil nesrečnež francoski kolesar Nacer Bouhanni (na spodnji sliki), član moštva Cofidis. Šprinter je grdo padel že po 12 km in s seboj potegnil še štiri kolesarje. Zdravniška služba ga je odpeljala v bolnišnico, iz njegove ekipe pa so že sporočili, da je Toura zanj konec.

Bouhanni je bil sicer nekaj časa celo vprašljiv za nastop na francoski pentlji, saj je grdo padel že na dirki francoskega državnega prvenstva. Tour se je zanj predčasno končal že pred dvema letoma, ko ga je zdelala bolezen.

Poleg Bouhannija je danes odstopil tudi Novozelandec Jack Bauer (Cannondale-Garmin), ki je na zadnjih treh etapah doživel kar tri nesreče, po današnji pa se je odločil, da ne bo več nadaljeval z dirko.

 

Rezultati pete etape (Arras - Amiens, 189,5 km)

1. Andre Greipel (Nem/Lotto-Soudal) 4:39:00

2. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo)

3. Mark Cavendish (VB/Etixx-Quick-Step)

4. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)

5. Edvald Boasson Hagen (Nor/MTN-Qhubeka)

6. John Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin)

7. Arnaud Demare (Fra/FDJ)

8. Bryan Coquard (Fra/Europcar)

9. Davide Cimolai (Ita/Lampre-Merida)

10. Greg van Avermaet (Bel/BMC)

...

22. Tony Martin (Nem/Etixx-Quick-Step)

26. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) vsi čas zmagovalca

 

Skupno

1. Tony Martin (Nem/Etixx-Quick-Step) 17:19:26

2. Christopher Froome (VB/Sky) +0:12

3. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) +0:25

4. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo) +0:33

5. Tony Gallopin (Fra/Lotto-Soudal) +0:38

6. Greg van Avermaet (Bel/BMC) +0:40

7. Rigoberto Uran (Kol/Etixx-Quick-Step) +0:46

8. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) +0:48

9. Geraint Thomas (VB/Sky) +1:15

10. Zdenek Stybar (Češ/Etixx-Quick-Step) +1:16

...

26. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) +4:40