Tour: spopad šprinterjev pripadel Cavendishu

Britanec Mark Cavendish (Ettix) je zmagovalec 7. etape na dirki po Franciji. Rumeno majico bo oblekel njegov rojak Chris Froome.

Objavljeno
10. julij 2015 09.30
Posodobljeno
10. julij 2015 17.32
CYCLING-FRA-TDF2015
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Fougeres - Ravninska, 190,5 kilometrov dolga, sedma etapa na kolesarski dirki po Franciji je bila pričakovano odločena po ciljnem šprintu specialistov za tovrstne zaključke. Svoje mojstrstvo je dokazal Britanec v moštvu Ettix-Quick Stepa Mark Cavendish, ki je v zaključku premagal prvega favorita današnje etape Andreja Greipela (Lotto) in Slovaka Petra Sagana (Tinkoff).

Edini Slovenec na Touru Kristijan Koren (Cannondale-Garmin) je ciljno črto v času zmagovalca prečkal na 37. mestu.

Prvo etapo po Bretaniji je zaznamoval beg peterice kolesarjev, v kateri je bil na začetku tudi nosilec pikčaste majice, Eritrejec Daniel Teklehaimanot. Kolesar južnoafriške MTN-Qhubeke je osvojil edini gorski cilj in se še utrdil na vrhu v seštevku najboljših hribolazcev. Ubežna skupina se je v nadaljevanju počasi krčila, zadnja dva junaka pa sta bila ujeta 11 kilometrov pred ciljem.

Kmalu zatem se je začel boj za čim boljše pozicije za ciljni šprint. Greipel je napadel prvi, a ga je Cavendish iz zavetrja premagal in dosegel že svojo 26 zmago na Touru. Pred njim sta v zgodovini le še Francoz Bernard Hinault z 28 in Belgijec Eddy Mercky s 34 prvimi mesti.

»Pravzaprav sem se moral malo umakniti. Čakal sem, vsi pa so imeli utrujene noge. Marku Renshawu sem rekel, da želim počakati. Prebil sem se za Alexandra Kristoffa, nato je ob mene prišel Andre. Šla sva mimo Kristoffa, jaz komaj. Z ramo ob rami sem bil ob Saganu. Res sem si želel zmage. Zelo sem vesel,« je povedal Cavendish, ki je svojemu moštvu prinesel že tretjo zmago na Touru. Tony Martin je bil najboljši v četrti etapi, Zdenek Štybar pa v šesti.

»Ekipa je bila motivirana. To sem videl v Michalu Golasu, ki je vlekel ves dan. Bili smo blizu, vendar nismo uspeli, ohranili pa smo upanje. To je nekaj neverjetnega po zmagi Štybija in po izgubi Tonyja. Neverjetno je, da mi je uspelo. Zmaga je tudi za Tonyja,« je pripomnil Britanec.

Rumeno majico bo sedaj dokončno oblekel njegov rojak Chris Froome (Sky), ki bi jo teoretično lahko nosil že danes, saj je doslej vodilni Tony Martin po včerajšnjem zlomu ključnice odstopil. Iz spoštovanja do Nemca je to možnost zavrnil, danes pa s prihodom v cilj v času zmagovalca tudi uradno preskočil nesrečnega Martina. V skupnem seštevku ima enajst sekund naskoka pred danes tretjeuvrščenim Slovakom Saganom.

Koren je s 4:28 minute zaostanka skupno na 25. mestu.

Kolesarje na francoski pentlji čaka jutri že osma etapa, 181,5 km dolga preizkušnja od Rennesa do Mur-de-Bretagna.

Paolini zaradi kokaina zaključil Tour

Na njej ne bo Italijana v moštvu Katjuše Luce Paolinija, ki je padel na dopinškem testu. Vzorec urina, ki so mu ga vzeli 7. julija je bil pozitiven na kokain, kar pomeni, da je zmagovalec letošnje dirke Gent-Wevelgem že zaključil z letošnjim Tourom.

Izidi, 7. etapa:

1. Mark Cavendish (VBr/Etixx-Quick Step) 4:27:25
2. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)
3. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo)
4. John Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin)
5. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)
6. Arnaud Demare (Fra/FDJ)
7. Tyler Farrar (ZDA/MTN-Qhubeka)
8. Reinardt Janse van Rensburg (Jar/MTN-Qhubeka)
9. Davide Cimolai (Ita/Lampre-Merida)
10. Sam Bennett (Irs/Bora-Argon)
...
37. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) vsi isti čas

 

Skupno:

1. Christopher Froome (Vbr/Sky) 26:40:51
2. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo) + 0:11
3. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) 0:13
4. Tony Gallopin (Fra/Lotto Soudal) 0:26
5. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:28
6. Rigoberto Uran (Kol/Etixx-Quick Step) 0:34
7. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 0:36
8. Zdenek Štybar (Češ/Etixx-Quick Step) 0:52
9. Geraint Thomas (VBr/Team Sky) 1:03
10. Warren Barguil (Fra/Giant-Alpecin) 1:07
...
25. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 4:28