Trasa znana, prihaja tudi Chris Froome!

Prireditelji Gira so predstavili traso za dirko 2018, največja novica je potrjen nastop Chrisa Frooma. 

Objavljeno
29. november 2017 19.53
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Milano - Prireditelji kolesarske dirke po Italiji so danes razkrili traso naslednje izvedbe. Tudi leta 2018 bo Giro mednarodno obarvan, začetek pa bo tokrat v nekoliko bolj eksotičnem okolju, saj bodo prve tri etape potekale v Izraelu. Najbližje Sloveniji bo dirka 19. maja, ko bo vzpon na goro Zoncolan pri Vidmu, cilj pa bo 27. maja v Rimu.

Kot je že pred dnevi pravilno napovedal časnik Gazzetta dello sport, bo Zoncolan po treh letih premora spet eden od vrhuncev Gira. Proti slovitemu vzponu bodo tekmovalci prikolesarili iz smeri Ovara, nato pa bo sledil zahteven in zavit vzpon, dolg nekaj več kot deset kilometrov s povprečnim naklonom 11,9 odstotka, najbolj strmi stopničasti deli dosežejo naklon 22 odstotkov.

Kolesarji so v zgodovini Gira petkrat kolesarili na Zoncolan, nazadnje leta 2014. Leta 2003 je prvi zmagovalec na Zoncolanu postal Gilberto Simoni, uspeh je ponovil leta 2007. Leta 2010 je Ivan Basso s samostojno vožnjo prišel do vrha, Igor Anton pa je slavil leto kasneje.

Vrhuncev oziroma mikov prihodnjega Gira pa bo še nekaj. Eden glavnih mikov bo Britanec Chris Froome, ki je prav danes potrdil, da bo nastopil na eni od treh klasičnih dirk, potem ko se je v zadnjih letih posvečal predvsem Touru. Na italijanski dirki je bil nazadnje 2010.

Drugi pa je cilj, ki bo tokrat v Rimu; tam bo 21. maja zadnja etapa, dolga 118 km. Kolesarji bodo prevozili deset krogov mimo rimskih znamenitosti, cilj dirke pa bo pri Koloseju.

Prireditelji bodo tekmovalcem privoščili tri dni počitka, 7., 14. in 21. maja. Start bo tokrat v Izraelu, 4. maja bo v Jeruzalemu 9,7 kilometra dolg kronometer, potem pa sledita še etapi od Haife do Tel Aviva ter od Be'er Sheve do Eilata.

Skupno bo Giro 2018 postregel z 21 etapami, 44 kilometri kronometrov (tokrat bodo ti samo posamični), osmimi gorskimi cilji ... Skupno bo trasa 2018 dolga 2546 km.

Dirka po Italiji je bila za slovenske kolesarje v zadnjih letih nadvse uspešna. Od leta 2014 so vselej dobili etapo, najprej Luka Mezgec, leta 2015 je prvič navdušil Jan Polanc, leta 2016 Primož Roglič, letos pa še enkrat Polanc.