Tratnik za povratek v WorldTour

Kolesarsko DP: potem ko se je Primožu Rogliču pokvarilo kolo, je Jan Tratnik sam prikolesaril v cilj.

Objavljeno
26. junij 2016 23.59
Državno kolesarsko prvenstvo v Domžalah, kjer je bil prvi Jan Tratnik, drugi Luka Mezgec in tretji David Per, 26. jinija 2016
Vito Divac
Vito Divac

Ihan – Poletje v Sloveniji 2016 je v znamenju Jana Tratnika. Po zmagi na gorskih ciljih na dirki Po Sloveniji je osvojil tudi naslov državnega prvaka. Drugi, po lanskem v vožnji na kronometer. Ob nobeni izmed njegovih 14 zmag pa konkurenca ni bila tako močna, čeprav je med mlajšimi člani premagoval tudi taka asa, kot sta Avstralec Michael Matthews in Italijan Giacomo Nizzolo.

V Ihanu je ugnal cvet Slovencev v WorldTouru – branilca naslova Luko Pibernika, njegovega soimenjaka Mezgeca, Primoža Rogliča, Jana Polanca, Mateja Mohoriča, Marka Kumpa in Boruta Božiča. Manjkala sta le Simon Špilak in Kristjan Koren. Na zahtevni krožni progi je zmagal v slogu mojstrov klasik – z visokim ritmom se je v ubežni skupini petih favoritov skupaj z Rogličem otresal tekmecev, na koncu tudi letos najboljšega slovenskega kolesarja. Potem se mu je nasmehnila tudi Fortuna, ki v kolesarstvu tudi na največjih dirkah velikokrat odloči dvoboje enakovrednih tekmecev. V predzadnjem krogu je imel Roglič na makadamskem delu smolo – počila mu je zračnica. Glede na stanje na cestišču – ubežnika je lovila močna skupinica treh – ga ni čakal. Zaostanka 20 sekund državni prvak v vožnji na kronometer ni več nadoknadil. To je seveda najboljši pokazatelj, kako močan je bil Tratnik. Konkurenca WorldToura je v celoti skrojila eno najbolj kakovostnih dirk za DP v zadnjih letih. Proga je bila selektivna. Na 168 km dolgi preizkušnji so udeleženci prekolesarili 2400 metrov višinske razlike. » Proga mi je bila res pisana na kožo, zato sem imel visoke cilje. Zmage nisem pričakoval, vedel pa sem, da sem dovolj močan. Izkoristil sem odlično formo v zadnjem obdobju. Bilo je težko, Pibernik se mi je zdel suveren in ko sem tri kroge pred ciljem napadel, mi je sledil le Roglič, tako da sem dobil še dodatno energijo. Žal je imel Primož smolo, a ni bil čas za taktiziranje. Ko je bilo jasno, da bom zmagal, sem dobil solzne oči. Ob tako bučni podpori idrijskih navijačev je nekaj najlepšega zmagati na državnem prvenstvu. Komaj čakam dirko Po Avstriji,« je Tratnik opisal srečo ob največji zmagi v karieri.

Ko je leta 2011 iz Radenske Roga odšel v belgijsko moštvo Quick Step (zadnja leta Etixx), je kazalo, da se mu odpira svet velikega profesionalizma. Ekipa je bila pravšnja za njegove kolesarske vrline, povrhu pa jo je vodil izjemni strateg klasik Patrick Lefevere. A je bil pri 21 letih preskok od mlajših članov v elitni razred WorldToura prehiter. V moštvu superzvezdnika Toma Boonena in velikih imen svetovnega kolesarstva Chavanela in Terpstre je bil preveč zelen, da bi mu namenili pomembnejšo vlogo. Po enoletnem šolanju se je vrnil v Radensko, nato pa odkolesaril v Avstrijo. V ekipi Amplatz BMC je našel pravo okolje za vrnitev. Pet let po belgijski izkušnji 26-letnik iz Idrije dokazuje, da je zrel za vrnitev. »Zelo si želim nazaj. Upam, da so zadnji uspehi dovolj dobri, da bom dobil novo priložnost,« Tratnik verjame, da je dozorel tudi za elitno konkurenco.

V ženski konkurenci je Polona Batagelj osvojila sedmi naslov prvakinje. Tako kot lani je v finišu ugnala tekmici iz ekipe BTC City Ljubljana – Uršo Pintar in Špelo Kern.