Trije mušketirji previdni pred slovensko pentljo

Majka, Polanc in Cavendish glavni zvezdniki slovenskega Toura. Cavendish: »Dirka je tako lepa, da sem moral priti nazaj!«

Objavljeno
15. junij 2017 00.36
Tiskovna konferenca pred kolesarsko dirko po Sloveniji Ljubljana 14.6.2017 [kolesarji,dirka po sloveniji]
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Z uvodnim dejanjem v Mestnem muzeju se je dirka po Sloveniji začela zares. Na slovenske ceste prihaja najmočnejša zasedba do sedaj, v središču pozornosti sta bila zvezdnika svetovnega formata Rafal Majka in Mark Cavendish. Ob boku jima je stal Jan Polanc, nosilec slovenskih ambicij na že 24. slovenski pentlji, ki bo v marsičem prelomna.

Novomeški prireditelji so letos naredili še korak naprej in vnovič dokazali, da se s trdim delom da postoriti marsikaj. Uresničile so se jim dolgoletne sanje o televizijskem prenosu, kar so prepoznale tudi ekipe najvišje svetovne ravni, ki v Slovenijo prihajajo s spoštovanja vrednimi zasedbami. Vnovič jih bo na štartu pet. »Konkurenca bo zelo močna, letos ostajamo pri petih ekipah svetovne serije, že naslednje leto pa načrtujemo, da jih bo v Slovenijo prišlo vsaj osem,« ni ovinkaril Bogdan Fink, direktor dirke, ki je osrednji slovenski kolesarski dogodek iz regionalnega tekmovanja spremenil v dirko svetovnega formata.

S prihodom Slovenske turistične organizacije, ki je z denarnim vložkom pomagala zagotoviti prenos na Eurosportu in slovenski nacionalni televiziji, je dirka dobila novo podobo. Prvi favorit za zeleno majico je Poljak Rafal Majka, ki je v Sloveniji že dirkal leta 2011. »Zadnje tri tedne sem preživel na višinskih pripravah v Sierra Nevadi, zato za daljšo dirko nisem imel časa. Dirka po Sloveniji je zanimiva, v vseh etapah je dovolj vzponov, da bom lahko preizkusil svojo formo, na Rogli pa bom videl, koliko dela me pred Tourom še čaka. Seveda želim zmago na dirki, to bi bila lepa popotnica, predvsem pa bi rad preizkusil, kako se vrtijo noge,« je povedal simpatični Majka, ki je pred sezono iz razpadlega Tinkoffa prišel v nemško Boro. Z menjavo okolja je zadovoljen: »Na čas v Tinkoffu imam lepe spomine, a je tudi Bora vrhunska ekipa. Tukaj sem na vsaki dirki kapetan in imam povsem proste roke, da sledim lastnim ciljem, zato sem vesel in hvaležen ekipi.«

Največja imena znajo poskrbeti, da se o njih govori, tudi ko sploh niso prisotni. Tako je Mark Cavendish na novinarsko konferenco zamudil krepkih 15 minut, zmagovalec 30 etap na dirki po Franciji se je ujel v pasti prometne konice v središču Ljubljane. Britanski zvezdnik je marca zbolel za mononukleozo, slovenska pentlja pa bo zanj prva po bolezni. »Zdaj sem zdrav, a ne vem, kako se bo telo odzvalo na dirko po treh mesecih. Za mano so le štirje tedni pravega treninga in ne vem, če bo to dovolj. Res sem si želel še enkrat priti v Slovenijo, lani je bila dirka res lepa, Predjamski grad je bil spektakularen. Zelo mi je bilo žal, ker sem Slovenijo bolan zapustil že po prvi etapi, zato sem letos naredil vse, da sem lahko prišel nazaj. Upam, da tokrat tudi do cilja,« se je Sloveniji poklonil tudi veliki Cavendish, ki o rezultatih ne želi razmišljati. Tour ostaja cilj, a zaenkrat Anglež še ne ve, če bo sploh del ekipe. Vesel je že, da sploh lahko normalno vozi kolo, saj je bila bolezen tudi psihično zelo zahtevna: »Najhuje je bilo, da nisem vedel, kdaj bo bolje. Pri poškodbi ti zdravnik pove, koliko časa boš odsoten in lahko se psihično pripraviš na povratek, jaz pa sem lahko le čakal. Težko je, če si vajen trdih treningov, potem pa ti več tednov skupaj že hoja po stopnicah predstavlja ogromen napor. Na dirki bom moral biti pozoren, da ne preobremenim telesa, a bom naredil vse, da ekipi pomagam do zmage.« Izstrelek z otoka Man bo ciljal predvsem na šprintersko zadnjo etapo s ciljem na novomeškem Glavnem trgu, razgibani prva in druga etapa pa puščata vrata odprta za več različnih scenarijev.

Pod drobnogledom bo zvezdnik Bahrain Meride Sonny Colbrelli, ki je v šprintih manjših skupin skoraj nepremagljiv, tudi irsko odkritje Sam Bennett in mladi Italijan Kristian Sbaragli imata načrte, vedno lahko preseneti Pippo Pozzatto. O zeleni majici se bo odločalo na Rogli, dvojcu Majka-Polanc bosta načrte skušala prekrižati vsaj še Damiano Cunego in Giovanni Visconti, tudi kolumbijski hribolazci Willier Triestine niso od muh. Na slovenskih cestah bo šlo zares, ko bo ob 11. uri pok štartne pištole karavano pospremil na pot od Kopra proti Kočevju, kjer bo znan prvi junak 24. slovenske pentlje.