Mezgec, Božič in Kump zadovoljni v novih sredinah, Kwiatkowski se seli v Sky

Luka Mezgec, Borut Božič, Marko Kump in tudi Poljak Michal Kwiatkowski so si pred novo sezono poiskali nove delodajalce.

Objavljeno
27. september 2015 13.15
CYCLING-FRA-TDF2015-BREAKAWAY
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Richmond - Potem ko so zamenjavo moštev pred novo sezono napovedali slovenski kolesarji Luka Mezgec, Borut Božič in Marko Kump, si je nove delodajalce poiskal tudi poljski as Michal Kwiatkowski. Grega Bole se glede svoje prihodnosti medtem še pogaja, Kristjan Koren in Luka Pibernik pa sta pogodbi z dosedanjima kluboma podaljšala.

Slovensko javnost je na menjavo sredine prvi opozoril Mezgec, ki se za dve leti seli v moštvo Orico GreenEdge. »Če ne bi bil zadovoljen, ne bi podpisal. Bom videl prihodnje leto, ko bom dobil program, kako računajo name. Mislim, da bom dobil vsaj toliko priložnosti kot v Giantu. Za to me ne skrbi. Dvojec Michael Matthews - Caleb Ewan je podoben dvojcu John Degenkolb - Marcel Kittel. Na koncu Gira mi je športni direktor Orice Matt White rekel, da bom dobil take priložnosti kot do zdaj. Gledajo na formo kolesarja. V Giantu smo vedno šli na Degenkolba ali Kittla,« je za STA povedal novi član avstralskega moštva. 

Nov klub ima tudi Božič, ki po plodnih štirih letih zapušča kazahstansko Astana. 35-letnega Idrijčana si je ob svojem boku v moštvu Cofidis zaželel francoski šprinterski zvezdnik Nacer Bouhanni»Zelo sem zadovoljen, ker sem se dogovoril že pred časom. To je nova izkušnja. Nacer me je hotel ob sebi, zgleda, da sem ga s svojimi nastopi prepričal. Letos sem veliko delal z Andreo Guardinijem, malo sem zapostavil svoje ambicije. Nisem več mlad kolesar. Znam se prilagoditi, Nacerja sem s tem prepričal. Cofidis ni ekipa iz svetovne serije, za takšnega tipa kolesarja, kot sem jaz, pa je super ekipa,« meni Božič. 

V svetovno serijo pa se po letu dni kolesarjenja za novomeško Adrio vrača Marko Kump, ki je za dve sezoni podpisal za Lampre. V italijanskem moštvu se je pridružil Janu Polancu, Luki Piberniku in Mateju Mohoriču, ki je podpisal pred nekaj dnevi. »Po temeljitem premisleku sem prišel do tega, da bi mi ekipa, kot je Lampre, morala ustrezati. Več bom vedel, ko se bomo usedli in se pogovorili o prihodnji sezoni, zaenkrat pa imam dober občutek. Z veseljem pričakujem sezono. Do zdaj se še ni zgodilo, da bi bilo toliko Slovencev v tuji ekipi, za same kolesarje pa je tudi lažje, ker se lažje vključiš s pomočjo nekoga, ki ga poznaš. S temi fanti se dobro razumem. To je bil eden od razlogov za odločitev,« je dejal Kump.

Prihodnost še enega slovenskega reprezentanta Grege Boleta pa je za zdaj še nejasna: »Zaenkrat še nisem podpisal pogodbe z nobeno ekipo. Potekajo pogovori, nič pa ni stoodstotnega. Zaenkrat nimam ničesar. Iščem še pravo ekipo.«

Kwiatkowski v Sky

Za odmeven prestop so v času svetovnega prvenstva poskrbeli v britanskem Skyju, kamor se seli 25-letni Poljak Michal Kwiatkowski, dosedanji član belgijskega Etixx - Quick-Stepa. Svetovni prvak iz leta 2014 je sedma in zadnja okrepitev Skyja, kamor se bo preselil 1. januarja. 

»Sky ima najvišje cilje, zato sem vesel, da se je ta prestop udejanjil. Šef ekipe Dave Brailsford verjame v moje sposobnosti, kar mi pred novo sezono povečuje samozavest. Vem, da mi ta ekipa lahko pomaga še do boljših dosežkov na velikih dirkah,« je za spletno stran Skyja povedal Kwiatkowski.

Njegov novi šef Brailsford je dodal: »Michal v zadnjih letih izvrstno dirka. Spremljamo ga že dolgo. Želeli smo ga pripeljati že pred štirimi leti, pa nato pred dvema letoma. Tokrat pa nismo pustili, da bi se nam izmuznil.«

Britansko moštvo so že pred tem okrepili Alex Peters, Gianni Moscon, Michal Golas, Danny van Poppel, Benat Intxausti in Mikel Landa.