Uran najboljši pred Lombardijo

Milano-Torino: Najstarejša kolesarska enodnevna dirka Kolumbijcu.

Objavljeno
05. oktober 2017 21.11
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Torino – Niz jesenskih kolesarskih klasik je skoraj pri koncu, za ogrevanje pred dirko po Lombardiji je do torinske bazilike najhitreje prišel Rigoberto Uran, ki je v drugem delu sezone zelo razpoložen. Jutri gredo v boj za vrh tudi štirje Slovenci.

Z 98. izvedbo dirke od Milana do Torina se je končalo ogrevanje pred zadnjo veliko klasiko sezone – Il Lombardio. Vzpon Superga v zaključku dirke z baziliko na vrhu je zelo podoben zaključku klasike padajočega listja, zato vsako leto privabi zelo močno zasedbo na štart dirke ekstra kategorije. Rigoberto Uran je dobro formo kazal že v preteklih 14 dneh dirkanja v Italiji, tokrat pa je ob zadnjem vzponu na Supergo napadel sam in kljub močnemu Adamu Yatesu, ki mu je dihal za ovratnik, prvi prečkal ciljno črto. Kolumbijec se je v drugem delu kariere prelevil v specialista za enodnevne klasike, letos se je z drugim mestom na Touru vrnil med najboljše tudi na etapnih dirkah in uspešno prebrodil krizo identitete, s katero se je spopadal od prestopa k Cannondalu. Od slovenske peterice se je najbolje odrezal Jan Polanc, ki je do zadnjega vzpona držal stik s prvo skupino, v zaključku pa so bile spremembe ritma preveč in končal je na 23. mestu. Polanc je na svetovnem prvenstvu pokazal, da na Vuelti ni porabil preveč moči, tudi jutri bo na Lombardiji s kančkom sreče lahko povsem blizu najboljšim.

Brez nastopa na zadnji od petih velikih klasik je ostal Jani Brajkovič, ki bo moral prepustiti mesto v ekipi Bahrain Meride Vincenzu Nibaliju. Usoda Belokranjca za prihodnjo sezono je negotova, letos se v dresu Bahraina ni izkazal in nič ne kaže na to, da bi mu Milan Eržen in Gorazd Štangelj ponudila še eno priložnost. Namesto Brajkoviča bosta Nibaliju pomagala Domen Novak in Luka Pibernik, slovenski as iz rokava pa bi lahko bil Primož Roglič. Na svetovnem prvenstvu je razlagal, da bo na jesenskih klasikah predvsem nabiral izkušnje, a svetovni podprvak iz vožnje na čas le redko že pred štartom vrže puško v koruzo. V nizozemskem Lottu bo imel proste roke, da v zaključku poizkusi presenetiti favorite.

Letošnja 111. izvedba Lombardije bo karavano v 247 kilometrih in več kot 4000 metrih višinske razlike peljala od Bergama do jezera Como. Znamenita kapelica na Madoni del Ghisallo tokrat ne bo odločilna točka dirke, kolesarji bodo vrh vzpona prečkali več kot 60 kilometrov pred ciljem, nato jih čakata še »zid« Sormano in za zaključek Civiglio. Zaključek bo podoben kot leta 2015, ko je bil najhitrejši Vincenzo Nibali, tudi letos po nizu uvrstitev v deseterico na italijanskih klasikah glavni favorit za sobotno zmago. 

Moscon spet v težavah

Kolesar francoskega FDJ Sebastien Reichenbach je na Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI) vložil pritožbo zoper Giannija Moscona, Italijan naj bi ga namerno zbil na dirki Tre Valli Varesine. Reichenbach trdi, da se mu je Moscon maščeval za tvit, v katerem je razkril Mosconove rasistične zmerljivke, po katerih je kolesar Skya prisilno počival šest tednov. To je že tretja afera Moscona v letošnji sezoni, na svetovnem prvenstvu je bil diskvalificiran, ker se je po padcu predolgo držal za ekipni avtomobil. Italijan trdi, da s padcem ni imel nič, v bran mu je stopil tudi Sky in ga uvrstil v kader za dirko po Lombardiji, po kateri bo končal sezono.