V viharju zmaga Puritu, rumena majica Froomu

Tretjo etapo zaznamoval hud padec 50 km pred ciljem, zaradi katerega so za dobrih 10 minut ustavili dirko Po Franciji.

Objavljeno
07. julij 2015 00.49
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Če je bila druga etapa na nizozemskem morju v znamenju dežja, vetra in padcev, je tretjo po poteh Valonske puščice dobrih 50 km pred ciljem zaznamoval hud padec, zaradi katerega je direktor Toura Christian Prudhomme za pol ure ustavil dirko.

A le toliko, da so se lahko zdravniške ekipe po oskrbi poškodovanih vrnile v karavano in poskrbele za minimalno varnost. Med nesrečniki je bil tudi nosilec rumene majice Fabian Cancellara. Udarca v bok in glavo sta bila prehuda, da bi lahko v izjemno bojeviti karavani ubranil majico in nadaljeval dirko. Smolo so imeli tudi Nizozemec Tom Dumoulin, Avstralec Simon Gerrans in Francoz William Bonnet, sicer krivec za padec.

Ustavitev je sprožila živčno debato med ekipami Skyja, Astane in Movistara. Quintana je zagovarjal, da se mora dirka ustaviti, da bodo lahko nadaljevali z zdravniško zaščito, Nibali in Froome pa sta glasno zahtevala, da se dirka nadaljuje, češ da so padci del dirke ...

Na obzidju Huy je bil sicer najmočnejši osmoljenec nedeljske etape Joaquim Rodriguez. »V deževni etapi sem imel smolo s počeno zračnico in padcem, v viharju na obzidju Huy pa sem 'poletel' do zmage. Ko sem nazadnje dirkal na Huy, sem predolgo čakal, tokrat pa nisem želel prepustiti tekmecem nobene priložnosti in sem pospešil 400 m pred ciljem,« je Purito opisal napad in dodal, da je zmaga na Touru večja kot na Valonski puščici.

Največje delo pa je opravil zagotovo Chris Froome. Britanec je oblekel rumeno majico. Na 1,3 km dolgem strmem ciljnem klancu je pokazal zastrašujočo moč. »Želel sem le ohraniti prednost pred tekmeci, rumena majica pa je izjemno darilo. Kdorkoli bi mi pred štartom etape rekel, da jo bom osvojil, bi mu odgovoril, da pretirava,« je komentiral nepričakovano dobro kolesarjenje na klancu za eksplozivne kolesarje kova Valverdeja in Rodrigueza. »Zelo sem presenečen, ker sem ponavadi dober na dolgih vzponih. Huy je tipičen klanec za živahne kolesarje. Pričakoval sem zmagovito predstavo Purita Rodrigueza, zato sem mu sledil,« je taktiko za 2. mesto v etapi razkril Froome, ki tako hitro rumene majice ni pričakoval. Taktično bi bilo na današnjih kockah bolje, da bi bil brez nje.

Contador je vnovič izgubil dvoboj s Froomom in zaostal za 18 sekund. Tako kot na Zealandu tudi na Huyu je pokazal skrb zbujajočo nemoč v trenutkih, ko Froome pospeši. »Težko je, ko izgubljaš sekunde. Morala je na vrhuncu, zato nima smisla objokovati izgubljenega časa. Že pred štartom sem dejal, da lahko v prvem tednu izgubiš več kot v gorskih etapah. Nekaj sem sicer izgubil, a videl, da je Froome izjemno močan,« je z grenkobo v grlu razlagal Contador, ki za Froomom po treh etapah zaostaja že 36 sekund.

Vrhunski nastop v 2. etapi oziroma na Huy pa ni bil pomemben samo zaradi rezultata, ampak tudi mest spremljevalnih vozil v karavani. Ob morebitnih okvarah koles na kockah Roubaixa bo pomembno, kako hitro bo prišla pomoč. Sky bo imel avto v prvi vrsti, v ospredju pa tudi Astana.

Po Huyu granitne kocke Roubaixa

Dan po ognjenem krstu na obzidju Huy čakajo karavano drugo leto zapored slovite granitne kocke Roubaixa. Etapa od Serainga do Cambraija je dolga 223,5 km. Lani je na kockah severnega pekla prišlo do ključnega pobega Nibalija za skupno zmago. Kako bo letos, ko je 13,5 km kock na sedmih odsekih? Prvi pomemben podatek je, da jih bo manj, pa tudi ne bodo tako zahtevne kot lani. Drugi je, da so se nekateri favoriti nanje dobro pripravili. Quintana je denimo letos pod vodstvom Valverdeja prekolesaril dve klasiki. Pričakovati je nov napad Nibalija, saj ima ob sebi izjemno moštvo za »severni pekel« – Jakoba Fuglsanga, Lieweja Westro in Larsa Booma. Favoriti pa so prekaljeni mojstri klasike Pariz–Roubaix Sep Vanmarcke, Peter Sagan, John Degenkolb, Zdenek Stybar in Alexander Kristoff.