Valverde sodnikom odgovoril z zmago, Lampaert dočakal trenutek slave

Alejandro Valverde je dobil tretjo etapo na dirki po Kataloniji in odgovoril sodnikom, ki so njegovo ekipo kaznovali z minuto pribitka.

Objavljeno
22. marec 2017 19.05
CYCLING-ESP-VOLTA-CATALUNYA
N. Gr.
N. Gr.

La Molina - Ekipa Movistar in Španec Alejandro Valverde polnita naslovnice časopisov na dirki po Kataloniji. Movistar je v drugi etapi dobil ekipni kronometer, a so sodniki naknadno kaznovali Joseja Rojasa, ker je s potiskanjem nudil nedovoljeno pomoč ekipnim kolegom. Sprva je bila to edina kazen in Valverde je oblekel majico vodilnega, a so naknadno sodniki z minuto pribitka kaznovali celo ekipo.

Valverde je bil besen zaradi odvzete majice, jezo pa je stresel nad konkurenco v najtežji etapi letošnje dirke. Peloton se je povzpel na tri vzpone prve kategorije, med drugim dvakrat na La Molino, kjer se je dirka tudi zaključila. Celoten vzpon ni najbolj zahteven, a odsek z 10-odstotnim naklonom tik pod vrhom ponavadi poskrbi za večjo selekcijo. 

Tokrat so se favoriti gledali med seboj do zadnjih 500 metrov, ko je napadel Dan Martin, Valverde pa je pospeševanje Irca izkoristil in iz njegovega zavetrja prišel do gladke in povsem zaslužene zmage. Po kazni za Movistar je prvi favorit za skupno zmago postal Američan Tejay van Garderen, ki je končal v skupinici favoritov tri sekunde za Valverdejem in prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

»Kar je bilo, je bilo, nima se več smisla ozirati nazaj, nima smisla odirati polemik, pa čeprav sem najbrž po kazni ob skupno zmago. A predali se ne bomo. To smo danes dokazali z zmago v tipično gorski etapi. Vsebovala je beg, nato so pobudo prevzeli kolesarji Skyja, a je Marc Soler nazadoval njihove poskuse in je zaslužen za mojo zmago. Jaz sem ostal svež, kolikor se je dalo, in svoje opravil v sprintu,« je bil po etapni zmagi zadovoljen Valverde. Tovrstni zaključki so mu pisani na kožo.

Slovenca Jani Brajkovič in Domen Novak tudi tokrat nista bila v ospredju. Brajkovič je kapetansko vlogo prepustil Čehu Ondreju Cinku, ki je končal v drugi večji skupini in bil najboljši kolesar Bahrain Meride, Brajkovič (116.) in Novak (151.) pa sta bila daleč od najvišjih mest. Jutri kolesarje v Kataloniji čaka še ena razmeroma zahtevna etapa, kjer bodo o zmagi najbrž odločali ubežniki.

Lotta Lepistö najboljša na ženski klasiki v Belgiji

Ob boku moške dirke Dwars Door Vlaanderen je potekala tudi ženska različica, ki sicer še ne velja za tradicionalno, a je bila glede na ostale dirke deklet v koledarju zelo težka. Med drugim so prevozile tudi znameniti Paterberg, kjer je Lepistöva naredila selekcijo in v ospredje odpeljala skupino 15 kolesark, na koncu pa zmagala še v šprintu. Kolesarke BTC City Ljubljana so odločilni pobeg zamudile, spet je bila najboljša Eugenia Bujak, ki je na 26. mestu končala dobri dve minuti za zmagovalko. Najboljša Slovenka je bila Polona Batagelj na 38. mestu.