Velika smola Dumoulina, ki bo morda ostal brez OI

V 19. etapi dirke Po Franciji si je Nizozemec, specialist za vožnjo na čas, zlomil roko, zato je njegov nastop vprašljiv.

Objavljeno
23. julij 2016 11.15
CYCLING-FRA-TDF2016-FALLS
Š. Ro.
Š. Ro.

Megeve - Predzadnja alpska etapa na Tour de France je na mokrih cestah terjala kar nekaj padcev, med osmoljenci pa je bil tudi Nizozemec Tom Dumoulin. Specialist za vožnjo na čas si je na poti v Saint Gervais poškodoval roko in odstopil.

Dumoulin je padel po 90 km, zapletel se je z enim od kolesarjev moštva Dimension Data. Sprva je sicer želel nadaljevati, a moral kmalu nesrečno končati sicer uspešen Tour. Osvojil je dve etapi - 9. v Andori in 13. s kronometerom. Bil je tudi drugi v gorskem kronometru (18. etapa), premagal ga je le Chris Froom.

Rengten je pozneje pokazal, da si je 25-letni kolesar moštva Gian-Alpecin zlomil podlahtnico. »Zlom je enostaven, preiskave pa niso pokazale dodatnih poškodb zapestja, kar je dobra novica. Tom bo podrobnejše preiskave opravil na Nizozemskem, kjer se bodo tudi odločili, ali je potrebna operacija in tudi naredili načrt okrevanja,« je povedal fizioterapevt ekipe Stephan Jacolino.

To je velika smola za specialista za vožnjo na čas, ki bi bil na olimpijskem kronometru eden prvih favoritov za zlato. Tako pa se lahko zgodi, da Ria sploh ne bo videl. Njegovo okrevanje naj bi trajalo mesec in pol, vendar pa njegovega nastopa vseeno še niso odpisali, upali bodo do zadnjega.

»To je velik udarec. Takoj po padcu sem vedel, da se mi je zgodilo nekaj hujšega. K sreči je zlom enostaven. Zdaj nosim opornico, a z njo ne bi mogel voziti. S tem se na Rio v naslednjih dveh tednih ne bom mogel pripraviti. Vseeno še upam, a trenutno imam premalo informacij, da bi lahko povedal kaj objektivnega,« je povedal kolesar, ki je v vožnji na čas blestel že na letošnjem Giru. Na uvodni preizkušnji se mu je sicer za manj kot sekundo približal Primož Roglič. Toda Nizozemec tudi dirke Po Italiji ni mogel končati in odstopil zaradi zadnjičnega vnetja.