Veliko kolesarjev, veliko interesov

V letu reprezentančnih priložnosti bodo med OI in SP slovenski kolesarji poganjali pedala tudi na EP v Franciji.

Objavljeno
11. september 2016 02.35
Špela Robnik
Špela Robnik
V letu reprezentančnih priložnosti bodo med olimpijskimi igrami in svetovnim prvenstvom kolesarji v slovenskih barvah poganjali pedala tudi na evropskem prvenstvu v Franciji. Doslej rezervirano le za mladince in mlajše člane je letos odprlo vrata tudi absolutni konkurenci, v kateri se bo med drugim pomerila slovenska šesterica z Grego Boletom na čelu.

Slovenski selektor Gorazd Štangelj je 31-letnega gorenjskega kolesarja postavil za kapetana ekipe, v kateri bodo še Jan Polanc, Matej Mugerli, Jure Golčer, Jani Brajkovič in Jan Tratnik. Priložnosti v Plumelecu se je Bole po doslej precej težavni sezoni zelo razveselil. »Seveda, to je velik izziv, sploh glede na to, da bo člansko evropsko prvenstvo prvič. Za nas bo nekaj novega. Kolikor berem, bo na startu veliko dobrih kolesarjev, zato pričakujem pravo WorldTour dirko,« je dejal. Proge v Bretaniji še ne pozna, a je o njej slišal, da je kar selektivna. »Govori se, da bo proti cilju nekaj vzpona, zato bo vse skupaj zelo nepredvidljivo. Tudi ker pač ne bo ekip, temveč reprezentance. Veliko kolesarjev pomeni tudi veliko interesov,« je dejal in ostal pri napovedih precej previden, si je pa seveda zaželel čim boljše uvrstitve, vsaj v deseterico. Če se ekipi nasmehne tudi malo sreče, lahko morda kdo poseže tudi višje. »A dirka bo dolga, v kolesarstvu pa je lahko usoden vsak trenutek. Upam, da se bo vse razpletlo tako, kot si želimo. In tudi, da se proga ne bo pokazala za pretežko. Bomo videli,« je dejal član ekipe Nippo-Vini Fantini.

Zadnji mesec se je bolj ali manj pripravljal doma, vzel si je nekaj tekmovalnega premora in bil tako rekoč brez dirk. S septembrom bo spet pognal kolesje do finiša. in kot je dejal, mu v tem pogledu nastop na EP zelo prav pride. Doslej se sezona ni razpletala po njegovih željah, že aprila jo je zaznamoval nesrečen padec, pri katerem si je zlomil ličnico. »V tistem obdobju sem bil res odlično pripravljen, dobro sem nastopal na dirkah pred Amstelom. Toda tisti padec me je ustavil in težko sem se sestavil nazaj.« Ekipa ga je tedaj nepričakovano postavila tudi v zasedbo za Giro, čeprav dva tedna ni bil na kolesu in je še okreval po poškodbi. Že italijanska pentlja ga je povsem izmučila, nato pa je takoj zatem odšel še na dirko v Korejo, kjer je sicer tudi zmagal, od tam pa še neposredno na dirko Po Sloveniji. »V 40 dneh sem imel 33 startov in povsem me je pobralo,« je povedal in si zato vzel mesec dni pavze.

V tem času se je razveselil tudi nove pogodbe, postal je član novoustanovljene ekipe Bahrain Merida in se tam pridružil slovenski zasedbi z Borutom Božičem, Luko Pibernikom, športnim direktorjem Gorazdom Štangljem in soustanoviteljem Milanom Erženom. Z njimi se bo tako tudi vrnil na dirke WorldToura, kar mu je seveda velik izziv. »Ekipa bo kar močna, morda ena najmočnejših novoustanovljenih,« je dejal Bole in se zavedal, da bodo njegove glavne naloge povezane z delom za prvega aduta, Italijana Vincenza Nibalija. »Treba se bo podrediti ekipi in pomagati, a glede na to, koliko nas je Slovencev, upam, da bomo dobili tudi mi priložnost. O tem ne dvomim, toda od vsega je najpomembneje to, da bomo dobro pripravljeni,« je še dejal kolesar, ki na Bledu počasi že ustanavlja tudi svojo »ekipo«. V klubu Grege Boleta se za zdaj kalijo mladi kolesarji, s katerimi se sam še nima časa ukvarjati. Morda pa čez nekaj let, ko bo na cilj pripeljal svojo profesionalno kariero.