Vožnja z drugega planeta za zgodovinsko zmago

Dirka po Franciji: Primož Roglič po samostojnem pobegu dosegel prvo slovensko zmago na največji dirki na svetu.

Objavljeno
19. julij 2017 23.39
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Serre-Chevalier – Letošnji devetnajsti julij je dan, ko sta se Primož Roglič in Slovenija z velikimi črkami vpisala v zgodovino Dirke po Franciji in kolesarsko zgodovino nasploh. Zmaga na 17., morda najtežji etapi letošnje dirke je bila sad samostojne akcije na slovitem Galibierju, najvišji točki 104. Toura. O Primožu Rogliču lahko razmišljamo le v presežnikih.

Pestro dogajanje v boju za rumeno majico je ob dosežku Rogle hitro utonilo v pozabo, začelo pa se ni najbolje. V prvih kilometrih se je Zasavec vnovič znašel na tleh, a padec na srečo ni pustil posledic, nakar se je uspešno priključil veliki ubežni skupini v ospredju. Ob njem so bili tudi pomočniki Alberta Contadorja in Romaina Bardeta, zato jih je ekipa Sky držala na varni razdalji in pobegu dolgo ni kazalo najbolje. Nato je Contador že na vzponu na Croix de Fer napadel iz glavnine in se s pomočjo ekipnih kolegov najprej priključil ubežnikom, nato pa s silovitim tempom dodobra zdesetkal prvo skupino na cesti. Rogliču je hiter tempo ustrezal in po spustu ter dolgi dolini se je boj nadaljeval na Telegraphu. Tudi na predzadnjem vzponu se dirka še ni povsem razživela, po kratkem spustu pa je imel Slovenec pred Galibierjem taktiziranja dovolj. Na kratki ravnini je napadel in s seboj odpeljal še Contadorja in Serga Pauwelsa, nato pa se je slednji s protinapadom nevarno oddaljil. A je Roglič ostal povsem miren, z močnim tempom, pri katerem si je El Pistolero pošteno grizel ustnice, da je sploh ostal v zavetrju kolesarja ekipe LottoNl-Jumbo, je najprej Pauwelsa ujel, nato je poizkusil še sam.

Že po razočaranju v 15. etapi, ko je bila zmaga na dosegu roke, a je bil Bauke Mollema bolj spreten, je bil Roglič odločen, da bo v prihodnje spremenil taktiko in poizkusil še s samostojnim pobegom. Težko bi si izbral večji oder za gala predstavo pred očmi celotne kolesarske javnosti, kot je vzpon na Galibier. Gre za v zadnjih kilometrih enega najbolj strmih prelazov v Alpah in s kar 2642 metri nadmorske višine tudi najvišjo točko letošnje dirke. Ni čudno, da je Galibier vzpon, na katerega se je dirka po Franciji povzpela največkrat, a junakov, ki bi z njim opravili tako suvereno kot Roglič, v zgodovini ni bilo prav veliko. »Danes sem se odločil, da bom šel na polno po zmago, načrtoval sem, da bom še pred spustom napadel na Galibierju, saj sta me tam podpirali tudi moje dekle in družina. Težko opišem, kako noro in neverjetno je videti vse slovenske zastave in znane obraze ob cesti, ki navijajo zate,« je Rogla opisal prelomno točko dirke.

Nato je v svojem ritmu, s težko prestavo in z nizkimi obrati, premagoval strmino in redek zrak ter povečeval prednost proti skupini z utrujenim Contadorjem. A na vrhu vzpona boja še ni bilo konec, čakala sta ga še 20 kilometrov dolg spust in nato ravnina proti cilju, kjer bi morebitno krizo lahko drago plačal. Iz skupine z rumeno majico je napadel Romain Bardet in tempo je precej narasel, Rogličeva prednost je začela kopneti in etapna zmaga na vrhu vzpona še ni bila povsem gotova. A je Zasavec ležeč na okviru v aerodinamičnem ležaju letel skozi ovinke in držal dobro minuto in pol prednosti, na ravnini pa je z mini vožnjo na čas tudi velikim Froomu, Uranu, Bardetu in Barguilu pokazal, da se ne da kar tako. Tri kilometre do konca dvomov ni bilo več in ko je zagledal ciljno črto, se je Primožu Rogliču z visoko dvignjemi rokami razlezel širok nasmeh čez obraz. »Noro, neverjetno je, uspelo mi je na etapi z Galibierjem ... Res nimam besed, ki bi opisale občutke, ki me prevevajo. Trenutek si bom zagotovo zapomnil za celo življenje, najbrž pa me bo šele čez nekaj časa zadelo, kako velika zmaga mi je dejansko uspela,« je 27-letnik še iskal besede po zmagi, ki jo je na odru proslavil s telemarkom. V kolesarstvu je Tour de France sveti gral, etapna zmaga pa vozovnica za elitni razred sveta na dveh kolesih. Primož Roglič v šele drugi sezoni med profesionalci iz dirke v dirko dosega nemogoče in zdi se, da je za slovenskega junaka meja lahko le nebo ...

Chris Froome ostaja v rumenem

Kraljevska etapa v Alpah je prinesla tudi spremembe v boju za končno zmago, po predzadnji gorski etapi je najbolj zadovoljen Chris Froome. Britanec je bil kos vsem napadom Romaina Bardeta in v skupini skupaj z Rigobertom Uranom so napadli Fabia Aruja, ki se je na Galibierju znašel v težavah. Na spustu Sardinec sam ni uspel nadoknaditi zaostanka, zdrsnil je na četrto mesto, na drugem in tretjem pa Uran in Bardet zaostajata 27 sekund za Froomom, ki se tudi letos zdi nepremagljiv