Vuelta: Bouhanniju druga letošnja etapa, Valverde še vodi

Z najdaljšo etapo letošnje kolesarske dirke po Španiji je v ciljnem šprintu najhitreje opravil Francoz Nacer Bouhanni.

Objavljeno
30. avgust 2014 22.29
CYCLING-ESP-TOUR
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Albacete - Francoski kolesar Nacer Bouhanni nadaljuje uspešne nastope na letošnji Vuelti. Potem ko je s konkurenco opravil v drugi etapi, je podvig ponovil tudi danes na najdaljši, 207 kilometrov dolgi osmi etapi med Baezo in Albacetejem. Član moštva FDJ je v ciljnem šprintu, ki ga je začel 300 metrov pred koncem, odbil tudi napad najresnejših izzivalcev, Avstralca Michaela Matthewsa (Orica GreenEdge) in Slovaka Petra Sagana (Cannondale).

Resda je bila etapa najdaljša na dirki, a ni imela kategoriziranih vzponov, tako da je bilo že vnaprej jasno, da jo bo odločil šprint. Kljub vsemu je močan veter botroval temu, da se je 25 kilometrov pred ciljem skupina razbila, v nekaterih moštvih pa je zavladala panika. V slabem položaju se je znašel predvsem Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar), ki je v določenem trenutku zamudil celo pol minute za glavnimi tekmeci, a se s pomočjo ekipe na koncu vendarle spet priključil vodilnim.

»Glavna naloga v šprintu je bila izogniti se robnikom pločnika. Tudi zato sem se hitro odločil za napad, k sreči sem imel dovolj moči. Dokazal sem, da sem kljub zaostanku še vedno v igri za zeleno majico najboljšega po točkah,« se je v cilju smejalo Bouhanniju, ki se letos že lahko pohvali tudi s tremi etapnimi zmagami na Giru.

Skupno vodstvo na dirki, na kateri ni slovenskih predstavnikov, je zadržal domači adut Alejando Valverde (Movistar). »Nor zaključek etape! Veter nas je oviral pri veliki hitrosti. Vedel sem, da je Nairo v težavah, a mu enostavno nisem mogel pomagati. Moral sem držati ritem najmočnejših, za oziranje nazaj ali počitek ni bilo časa. K sreči se je vse dobro končalo,« je strnil vtise Španec.

Jutri pa utegne priti pri vrhu do sprememb, saj bo na sporedu 185 kilometrov dolga etapa s ciljem na vrhu vzpona v smučarskem središču Aramon Valdelinares. Zaključni vzpon bo dolg enajst kilometrov, leta 2005, ko je Vuelta nazadnje gostovala tam, pa ga je dobil poznejši zmagovalec, domači as Roberto Heras.

IZIDI OSME ETAPE VUELTE

1. Nacer Bouhanni (Fra, FDJ) 4;29:00
2. Michael Matthews (Avst, Orica GreenEdge)
3. Peter Sagan (Slk, Cannondale)
4. John Degenkolb (Nem, Giant-Shimano)
5. Greg Henderson (Nz, Lotto Belisol)
6. Robert Wagner (Nem, Belkin)
7. Kristian Sbaragli (Ita, MTN-Qhubeka)
8. Roberto Ferrari (Ita, Lampre-Merida)
9. Tom Boonen (Bel, Omega Pharma-Quick Step)
10. Jasper Stuyven (Bel, Trek Factory) - vsi isti čas

SKUPNO

1. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 31:21:20
2. Nairo Quintana (Kol, Movistar) + 0:15
3. Alberto Contador (Špa, Tinkoff-Saxo) 0:18
4. Christopher Froome (VB, Sky) 0:20
5. Johan Chaves (Kol, Orica GreenEdge) 0:41
6. Joaquin Rodriguez (Špa, Katjuša) 0:45
7. Robert Gesink (Niz, Belkin) 0:55
8. Fabio Aru (Ita, Astana) 0:58
9. Warren Barguil (Fra, Giant-Shimano) 1:02
10. Wilco Kelderman (Niz, Belkin) 1:06