Vuelta: brutalni vzpon najhitreje »zgrizel« Geniez (VIDEO)

Rdečo majico vodilnega kolesarja na dirki Po Španiji je oblekel Movistarjev domači as Ruben Fernandez.

Objavljeno
22. avgust 2016 20.39
CYCLING-ESP-TOUR
J. P.
J. P.

Dumbria - Francoski kolesar Alexandre Geniez, član moštva FDJ, se pri 28 letih veseli druge etapne zmage na eni od treh največjih večtedenskih svetovnih dirk. Na Vuelti je s tekmeci opravil že pred tremi leti, danes pa je podvig ponovil v cilju 176,4 kilometra dolge tretje etape letošnje 71. izvedbe med Marinom in Dumbrio, na kateri je vse dvome o zmagovalcu razblinil že pred ciljnim šprintom. Bil je namreč zadnji iz skupine ubežnikov, ki je vzdržal vse nalete zasledovalcev. Še najbližje sta mu prišla domača aduta in moštvena kolega pri Movistarju, Ruben Fernandez in Alejandro Valverde. Prvi je zamudil 21 sekund, drugi še pet več.

Ravno oba Španca sta se zdaj prebila v vodstvo v skupni razvrstitvi. Fernandez je povsem na čelo napredoval z devetega mesta, zdaj ima pred Valverdejem, zmagovalcem »španske pentlje« pred sedmimi leti, sedem sekund naskoka, pred tretjeuvrščenim Britancem Christopherjem Froomom, trikratnim (tudi letošnjim) zmagovalcem Toura, pa še štiri več. Do danes vodilni Poljak Michal Kwiatkowski (Sky) je s šestminutnim zaostankom zgrmel daleč navzdol. »Navdušen sem, da sem oblekel rdečo majico vodilnega. Zanjo smo trdo delali, iskreno rečeno pa je nismo pričakovali že danes,« se je smejalo Fernandezu. Lanske skupne zmage sicer ne brani Astanin Italijan Fabio Aru.

Ravno tako na zadnji letošnji preizkušnji »svete trojice« ni slovenskih zastopnikov. Današnjo etapo je sicer zaznamoval spektakularen kratek (1,8 kilometra), toda izjemno strm in brutalen vzpon na Mirador de Ezaro, ki je v karavani opravil naravno selekcijo. Zmagovalec Geniez je šele pred tednom dni potrdil, da bo v prihodnjih dveh sezonah nosil majico novega delodajalca, moštva Ag2r-La Mondiale. Jutri čaka udeležence 163,5 kilometra dolga četrta etapa med Betanzosom in San Adresom de Teixido.

IZIDI TRETJE ETAPE

1. Alexandre Geniez (Fra, FDJ) 4;28:36
2. Ruben Fernandez (Špa, Movistar) + 0:21
3. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 0:26
4. Christopher Froome (VB, Sky)
5. Johan Esteban Chaves (Kol, Orica-BikeExchange) - oba isti čas
6. Nairo Quintana (Kol, Movistar) 0:32
7. Igor Anton (Špa, Dimension Data) - isti čas
8. Samuel Sanchez (Špa, BMC) 0:54
9. Alberto Contador (Špa, Tinkoff)
10. Gianluca Brambilla (Ita, Etixx-QuickStep) - oba isti čas

SKUPNO (3/21)

1. (9.) Ruben Fernandez 9;16:07
2. (3.) Alejandro Valverde 0:07
3. (4.) Christopher Froome 0:11
4. (15.) Johan Esteban Chaves 0:17
5. (7.) Nairo Quintana - isti čas
6. (19.) Samuel Sanchez 0:46
7. (6.) Peter Kennaugh (VB, Sky) 0:47
8. (8.) Leopold König (Češ, Sky) 0:51
9. (11.) Daniel Moreno (Špa, Movistar) 0:58
10. (25.) Gianluca Brambilla 1:01