Vuelta: Kruijswijk trčil v količek, Kišerlovski ob več zob

Že druge etapne zmage se je veselil belgijski kolesar Gianni Meersman, v rdečem ostaja John Darwin Atapuma.

Objavljeno
25. avgust 2016 01.38
CYCLING-ESP-TOUR
J. P.
J. P.

Lugo - Belgijec Gianni Meersman, član moštva Etixx-QuickStep, ki ni pred tem letos še nikdar opravil s konkurenco, ima na 71. izvedbi slovite Vuelte v žepu že dve etapni zmagi. Potem ko je bil najhitrejši že drugi dan, je imel danes v ciljnem šprintu pete etape, ki je potekala na 171,3 kilometra dolgi progi med Viveirom in Lugom, znova najmočnejše noge, še najbolj pa sta mu dihala za ovratnik Italijan Fabio Felline (Trek-Segafredo) in Francoz Kevin Reza (FDJ).

V skupni razvrstitvi pri vrhu ni prišlo do korenitejših sprememb, le Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar) se je še nekoliko približal in švignil mimo Oricinega rojaka Johana Estebana Chavesa na četrto mesto. Tudi rdečo majico vodilnega drži kolumbijski kolesar - John Darwin Atapuma (BMC) ima skoraj pol minute naskoka pred prvim izzivalcem, domačim asom Alejandrom Valverdejem (Movistar), zmagovalcem španske pentlje leta 2009. Jutri udeležence, med katerimi ni Slovencev, čaka šesta etapa na 163,2 kilometra dolgi progi od Monforte de Lemosa do Luintre.

Po uspehu je 30-letni Meersman poudaril: »Iskreno rečeno sem bi bolj vesel prve zmage. Samozavesten sem, vse je bilo dobro. Priprava na šprint je bila neverjetna: če ne bi začel jaz, bi pač drugi. Raje se podam v šprint, tudi če me ulovijo, kot da jih moram loviti. Dobro se je izšlo. Za mojim hrbtom so padli, upam da so vsi v redu.« Niso: v množičnem padcu manj kot kilometer pred ciljem jo je najhuje - z zlomljeno ključnico in brez več zob - odnesel Tinkoffov Hrvat Robert Kišerlovski, že prej si je pri grdem padcu Nizozemec Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) zlomil levo ključnico in že končal nastope na Vuelti. Zanj je bil usoden prometni količek, ki preprečuje parkiranje na pločniku.

IZIDI PETE ETAPE

1. Gianni Meersman (Bel, Etixx-QuickStep) 4;16:42
2. Fabio Felline (Ita, Trek-Segafredo)
3. Kevin Reza (Fra, FDJ)
4. Luis Leon Sanchez (Špa, Astana)
5. Zico Waeytens (Bel, Giant-Alpecin)
6. Alejandro Valverde (Špa, Movistar)
7. Romain Hardy (Fra, Cofidis)
8. Jean-Pierre Drucker (Luks, BMC)
9. Kenneth Vanbilsen (Bel, Cofidis)
10. Jose Goncalves (Por, Caja Rural-Seguros) - vsi v času zmagovalca

SKUPNO (5/21)

1. (1.) John Darwin Atapuma (Kol, BMC) 17;39:52
2. (2.) Alejandro Valverde + 0:28
3. (3.) Christopher Froome (VB, Sky) 0:32
4. (5.) Nairo Quintana (Kol, Movistar) 0:38
5. (4.) Johan Esteban Chaves (Kol, Orica-BikeExchange) - isti čas
6. (6.) Samuel Sanchez (Špa, BMC) 1:07
7. (7.) Ruben Fernandez (Špa, Movistar) 1:10
8. (8.) Leopold König (Češ, Sky) 1:12
9. (9.) Peter Kennaugh (VB, Sky) 1:14
10. (10.) Gianluca Brambilla (Ita, Etixx-QuickStep) 1:22