Vuelta: Valverde le še osem sekund zadaj, smola Contadorja

Sedmo etapo kolesarske dirke Po Španiji je dobil Belgijec Van Genechten, skupno še vodi Kolumbijec Atapuma.

Objavljeno
26. avgust 2016 21.02
CYCLING-ESP-TOUR
J. P.
J. P.

Puebla de Sanabria - Po prvi tretjini zadnje od letošnjih treh osrednjih večtedenskih kolesarskih preizkušenj, španske Vuelte, je v skupni razvrstitvi še naprej v najboljšem položaju Kolumbijec John Darwin Atapuma, član moštva BMC, ki pri 28 letih še čaka na prvi odmeven dosežek v karieri, doslej je bil najboljši skupno deveti letos na Giru. Njegova prednost pred prvim izzivalcem, domačim asom Alejandrom Valverdejem (Movistar), sicer zmagovalcem »španske pentlje« leta 2009, je sicer danes z 28 skopnila na zgolj osem sekund, tretjeuvrščeni Skyev Britanec Christopher Froome, trikratni glavni junak Toura, pa je še vedno 42 sekund zadaj.

V današnji sedmi etapi na 158,5 kilometra dolgi progi med Macedo in Pueblo de Sanabrio je imel v ciljnem šprintu udarne deseterice najmočnejše noge 29-letni Belgijec Jonas van Genechten (IAM), za katerega je bila to sploh prva etapna zmaga letos in osma v karieri, najbolj sta mu za ovratnik dihala Tinkoffov Italijan Daniele Bennati in Valverde. Smolo je imel še en domači as Alberto Contador (Tinkoff), trikratni zmagovalec Vuelte, ki je ob še nekaterih tekmecih padel v zadnjem kilometru, ciljno črto pa nato prečkal minuto in tri četrt za zmagovalcem in z odrgnjeno levo stranjo telesa. »Nekdo me je zadel in sem padel. Leva stran ne izgleda najbolje, a ne bi špekuliral,« je pojasnil 33-letni Španec, ki je skupno padel na 23. mesto.

Alberto Contador (levo ob Chrisu Froomu) jo je skupil pri padcu kilometer pred ciljem. Foto: Jaime Reina/AFP.


Dan je zaznamoval beg. Sprva je srečo preizkusila šesterica, ki jo je glavnina ulovila 43 kilometrov pred ciljem. Močan ritem je narekovala Astana in pripravljala teren za akcijo, 29 kilometrov pred koncem sta se v beg zagnala Dario Cataldo in Luis Leon Sanchez, sledila jima je peterica. Kmalu sta sama vztrajala zgolj še Sanchez in Simon Clarke, ki sta imela pred vstopom v zadnji kilometer še rahlo prednost, a se je glavnina s šprinterji na čelu približevala z veliko hitrostjo in ju kakih 200 metrov pred koncem tudi ujela. Van Genechten se je veselil najpomembnejše zmage v karieri.

IZIDI SEDME ETAPE

1. Jonas van Genechten (Bel, IAM) 3;55:44
2. Daniele Bennati (Ita, Tinkoff)
3. Alejandro Valverde (Špa, Movistar)
4. Philippe Gilbert (Bel, BMC)
5. Kevin Reza (Fra, FDJ)
6. Gediminas Bagdonas (Lit, Ag2r)
7. Gianni Meersman (Bel, Etixx-QuickStep)
8. Kristian Sbaragli (Ita, Dimension Data)
9. Romain Hardy (Fra, Cofidis)
10. Tosh van der Sande (Bel, Lotto Soudal) - vsi v času zmagovalca

SKUPNO (7/11)

1. (1.) John Darwin Atapuma (Kol, BMC) 25;41:21
2. (2.) Alejandro Valverde + 0:08
3. (3.) Christopher Froome (VB, Sky) 0:42
4. (4.) Nairo Quintana (Kol, Movistar) 0:48
5. (5.) Johan Esteban Chaves (Kol, Orica-BikeExchange) - isti čas
6. (7.) Leopold König (Češ, Sky) 1:09
7. (10.) Simon Yates (VB, Orica-BikeExchange) 1:32
8. (8.) Peter Kennaugh (VB, Sky) 1:37
9. (9.) Gianluca Brambilla (Ita, Etixx-QuickStep) 1:38
10. (11.) Daniel Moreno (Špa, Movistar) - isti čas