Z bahrajnskimi milijoni so se približali sanjam

V novi zasedbi WorldToura slovensko vodstvo, šest kolesarjev, zdravnik, maserji in mehanik. Z Nibalijem na Giro.

Objavljeno
27. oktober 2016 01.46
Miha Hočevar, poročevalec
Miha Hočevar, poročevalec
Poreč – Slovenski kolesarski navdušenci dolgo sanjajo o tem, da bi imeli veliko profesionalno ekipo, ki bi nastopala na največjih dirkah. Sanje se jim še lep čas ne bodo uresničile, a so se jim to jesen vsaj nekoliko približali. Včeraj se je prvič predstavila javnosti ekipa Bahrain Merida, ki se v elitni WorldTour podaja prežeta s Slovenci. Povsod jih bo dovolj – na cesti, za krmilom ekipe, v zdravniški ordinaciji, za masažnimi mizami, z orodjem v rokah …

Milijonov, ki bi jih potrebovali za zasedbo, ki bi slovenske barve zastopala na Touru, Giru in drugih kolesarskih »spomenikih«, na slovenskem trgu ni, je pa zato Milan Eržen, nekdanji slovenski selektor in športni direktor pri Adrii Mobil, med službovanjem na Bližnjem vzhodu dovolj navdušil za kolesarstvo bahrajnskega princa Nasserja bin Hamada Al Khalifa, da je po obisku lanskega Toura padla odločitev o novi ekipi. To bo naslednja tri leta poganjal proračun v višini med 16 in 18 milijonov evrov na sezono, v ozadju bo obilica slovenskih mišic in znanja. Kar šest slovenskih kolesarjev bo nosilo nove drese – Borut Božič, Grega Bole, Jani Brajkovič, Luka Pibernik, David Per in Domen Novak. Prvi športni direktor bo Gorazd Štangelj, zdravnik Marjan Koršič, maserji Rok Novak, Borut Škedelj in Aleš Murn, v ekipi mehanikov bo Primož Šegina. A to vendarle ne bo slovenska ekipa, na cesti bosta največ pozornosti požela prva zvezdnika Italijan Vincenzo Nibali, eden od le šestih kolesarjev, ki je zmagal na vseh treh tritedenskih dirkah, in Španec Joaquim Rodriguez, za katerega je bila bahrajnska ponudba dovolj mamljiva, da je preklical napovedano tekmovalno upokojitev. Njuna navzočnost in to, da zasedba odpira novo poglavje v vrhunskem kolesarstvu (gre za prvo ekipo z Bližnjega vzhoda), je povsem napolnilo konferenčno dvorano v enem od hotelov v Poreču, kjer ima novonastalo moštvo »krstne« skupne priprave. Sedma sila iz Hrvaške, Slovenije, Italije, Španije, Belgije, Nizozemske in Češke je pospremila predstavitev, na kateri je bil eden osrednjih govorcev Štangelj, ki pa je nato v pogovoru za Delo dal vedeti, da rojaki ne bodo imeli posebnega statusa.

»Slovence čaka težko delo. Pričakovanja so velika, tega se zavedajo. Če ne bodo izpolnili naših želja, se njihova zgodba tu ne bo končala srečno. Pričakujem, da bodo od sebe dali več kot doslej, tega so sposobni. Božič bo nadaljeval, kot je dirkal v zadnjih letih. Bo pomočnik v šprintih na klasikah in etapnih dirkah, če bo dokazal, da je lahko tudi sam še na vrhu, bo prišel tudi do te vloge. Bole redno potrjuje, da je kolesar za zahtevne enodnevne dirke. Še vedno verjamemo vanj, da lahko posega po najvišjih mestih. Ko bo vrhunsko pripravljen, bo dobil proste roke. V naši ekipi se počuti varnega, samozavest mu bo lahko zrasla, kar je pomembno za pripravo na sezonske cilje. Pibernik preseneča od začetka kariere. Ni kolesarski fenomen, a je delaven, verjame, da mu lahko uspe, išče priložnosti, ki jih ni veliko. V mladca Pera in Novaka verjamemo dolgoročno, prva leta se bosta učila kot pomočnika in morda zrasla v vodji ekipe. Ne bo protekcije za Slovence. To je lahko pozitivno, če bodo to izkoristili. Imeli bodo večjo podporo, kot so jo uživali drugje, in večjo odgovornost. To lahko le pripomore k boljšim rezultatom,« je vloge že razdelil Štangelj, ki o Brajkoviču še ni želel govoriti, ker uradno še ni član ekipe, a naj bi bil podpis pogodbe z njim le formalnost.

»Prvi pripravljalni tabor mi je dal nov zagon. Verjamem, da ne bo težav, ker je to nova zasedba, z veliko ljudmi tu sem že delal. Z vsemi imam dobre izkušnje, vedo, kaj morajo narediti. Ne smemo pa preveč pričakovati, ekipa vendarle ni slovenska. Drži, da nas je lepo število, zato bi morala priti kakšna priložnost več. Upam, da jih bomo izkoristili. Zame bodo prišle na pomladanskih klasikah,« je svoje želje in načrte razkril Božič.

Štangelj, generalni direktor ekipe Brent Copeland in druščina pa ne bi radi dolgo čakali na prve uspehe. Sezona 2017 se bo začela na Bližnjem vzhodu, sponzorji pa bi kajpak radi videli pozitivno podobo ekipe na svojem »dvorišču«. Jasno je tudi že, kateri bo prvi spomladanski cilj ekipe. »Nibaliju je Giro zelo všeč; ne le, ker bo šlo za 100. Giro in bo potekal tudi po njegovi rodni Siciliji, to bo prva velika dirka v sezoni. Če bi nam uspelo, bi nam bilo lažje za naprej,« je dejal Štangelj. Na predstavitvi so potrdili, da bo ekipa z Nibalijem nastopila na dirki Po Hrvaški, dirka Po Sloveniji pa je še pod vprašajem …