Z miško kliknila na zmago

V Franciji največji uspeh slovenske ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana.

Objavljeno
30. avgust 2016 02.06
Špela Robnik
Špela Robnik

Ljubljana – Zmaga Eugenie Bujak na dirki World Toura v Plouayju je bila zagotovo največja za slovensko žensko kolesarstvo doslej. Dosegla jo je sicer Poljakinja, ki pa je skoraj že prava Slovenka, saj med sezono živi tudi v Ljubljani, poleg tega pooseblja vzpon zasedbe BTC City med najboljše ekipe na svetu.

Že vse od vstopa v svet profesionalnega kolesarstva je Bujakova, nekdanja tekmovalka na stezi, del zasedbe Gorazda Penka, njeni dosežki so odraz postopne rasti in napredka celotne ekipe. Ljubljančanke sanjajo o tem, da bi postale članice najboljše deseterice na svetu in še kdaj pustile za seboj vsa največja imena, tako kot minuli konec tedna v Plouayju.

»Zelo pomembno je bilo to, da je Eugenia predtem na Švedskem, kjer je bila najhitrejša v skupini, končno dobila potrditev svojih sposobnosti v šprintu. V Franciji je dobila novo priložnost. Tokrat ni bila živčna, ker je bila v vodilni skupini, sem jo imel možnost voditi kot računalniško miško, poslušala je navodila vse do šprinta. Zmaga je na nek način čista sreča, ni bila najhitrejša na dirki, a v kolesarstvu je odločilna prava taktika,« je o nenadejanem uspehu povedal Penko.

Bujakova je sicer v tej sezoni vse stavila na OI, a razočarana ostala brez mesta v poljski reprezentanci. Penko je menil, da ji proga v Riu niti ni bila pisana na kožo. Ob tem je tudi izpostavil, da zmaga na dirki World Toura zagotovo šteje več od, denimo, 15. mesta na OI. Podvig v Franciji je za Bujakovo tudi najboljša tolažba po porazu v bitki za OI, po katerem sicer dosega boljše rezultate kot v prvem delu sezone. Penko meni, da je že v pripravah želela preveč, bila je preutrujena in očitno tudi pod psihičnim pritiskom.

»Imela je tudi nekaj smole, dogajali so se padci in okvare, ni dosegala rezultatov, ki si je želela, čeprav je bila ves čas blizu svetovnega vrha. Drugi del sezone je zanjo boljši, po OI se je razbremenila in prebrodila krizo,« je povedal direktor ekipe, ki seveda že prejema ponudbe za njen prestop v kakšno od največjih zasedb, a kot pravi, Eugenia za zdaj ostaja »Ljubljančanka«. Na obzorju pa je vseeno kakšna okrepitev, med drugim so v pogovorih z Brazilko Flavio Oliveiro, ki so jo v tej sezoni vzeli pod svoje okrilje, ko je ostala brez kluba. Po sedmem mestu v Riu ima sicer veliko ponudb, odločitev bo padla še do svetovnega prvenstva v Katarju.

Tam bodo Penkova dekleta nastopila v ekipnem kronometru. Proga je specifična, povsem ravninska, preboj v najboljšo peterico je težko verjeten, zadovoljni bodo, če bodo končali nekje do 12. mesta. Dober rezultat med posameznicami bo toliko težje dosegljiv, dejstvo je, da slovenskih šprinterk ni, Penko pa se o nastopih dveh kolesark še ni odločil.

Njegove misli so namreč usmerjene tudi v zaključek klubske sezone, med najpomembnejšimi bo preizkušnja v Madridu ob finalu Vuelte. Ne glede na to, kako se bo njihova prva sezona v svetovni seriji končala, jo je prvi mož slovenskega ženskega kolesarstva pri nas že ocenil za zelo uspešno. »Prišli smo v World Tour in tam tudi nekaj pokazali. Težko je bilo priti do točk med najboljšimi ekipami, a sami smo dosegli tudi zmago.«