Z visoko znanostjo in sodobnimi pristopi do neba

Ekipa Sky na dirki Po Sloveniji: V petih letih dosegli vrhunec britanskega kolesarstva.

Objavljeno
15. junij 2015 11.37
CYCLING-FRA-DAUPHINE
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Nebo – takšno je njihovo ime. In zdi se, kot bi bilo to zanje – izbrane kolesarske garače, ki se povezujejo z najboljšimi strokovnjaki sveta – edina omejitev. Močno ekipno sodelovanje, znanstveni pristop in psihološka trdnost so ključne za njihov uspeh. Sky, z 20 milijoni evrov proračuna ena najbogatejših kolesarskih ekip na svetu, se bo – brez zvezdniških imen – merila na dirki Po Sloveniji.

Ekipa iz Manchestra je svojo zgodbo začela leta 2009. Močno sponzorsko injekcijo je projekt Dava Brailsforda – njegov cilj je bil, da v petih letih britanski kolesar zmaga na Touru – dobil od družbe BSkyB na čelu s predsednikom Jamesom Murdochom, mlajšim sinom medijskega mogotca Ruperta Murdocha. Kolesarstvo v Veliki Britaniji je bilo tista leta v razcvetu. Brailsford je po svetu zbiral večinoma rojake za cestno ekipo in jim vcepljal, kako pomembno je skrbno odpravljati napake, iskati znanstvene rešitve in z majhnimi izboljšavami narediti velik rezultat.

Prvo leto je kompleksnost kolesarstva v ekipi opazoval Tim Kerrison, znanstvenik, ki raziskuje šport. Preden se je lotil izziva s kolesarji, je sodeloval s plavalci in veslači. Avstralec, zagovornik visoke tehnologije in znanosti v športu, je ugotovil, da se Skyevi kolesarji težko spopadajo s tremi ključnimi izzivi za zmago na Touru – vročino, nadmorsko višino in vzponi. Leta 2011 je v trenažni proces vpeljal nove pristope. Ekipa je intenzivno trenirala na višini, v vročini in na gorskih vzponih. Tovrstne razmere je zagotavljal vulkan na Kanarskih otokih. Kerrison je trening računalniško nadzoroval in opazoval spremembe. »Tima lahko označimo za možgane ekipe. V celoti je spremenil mojo kariero,« je o možu, ki uporablja tehnološko najsodobnejše pristope za napredek moštva, povedal Bradley Wiggins.

V ekipi enakih, v kateri so trenerji in drugi strokovnjaki enako pomembni in dobro plačani kot kolesarji, je imel zelo pomembno vlogo športni psiholog Steve Peters. Kolesarje je učil, naj premagajo svoje pomisleke ter se osredotočijo na trenažni in tekmovalni proces, ne samo na rezultate. »Leta 2009 nisem verjel, da lahko nekega dne zmagam na Touru,« je o psihološki pripravi pripovedoval Wiggins, prepričan, da tako »običajen« fant na kolesu, kot je on, ni dovolj sposoben za prestižno lovoriko. Ko je prevzel način razmišljanja, ki ga je v ekipi širil Peters, in ga združil s Kerrisonovim znanjem, se je leta 2012 vpisal v športno zgodovino. Postal je prvi britanski zmagovalec Toura. Leto pozneje je na vrh prikolesaril še njegov rojak Chris Froome. Brailsford je uresničil zastavljeni cilj, britansko kolesarstvo je v naslednjih letih z miselnostjo o drobnih izboljšavah, ki pripeljejo do največjih zmag, doseglo vrhunec.

V ekipi ustvarijo vsako leto precej novosti in jih zavarujejo, da jih ne bi kdo posnemal. Poglabljajo se v stvari, ki se v kolesarskem športu še pred leti niso zdele prav zelo pomembne. Posameznika in opremo obravnavajo celovito, iščejo najmanjše rezerve. »Tudi pol odstotka lahko odločilno prispeva k zmagi telesno enako pripravljenih, pa naj gre za hrano, logistiko, opremo ali posodabljanje tehnologije. Pri čeladi lahko pridobiš več kot pri kolesu. Potem so tu še kombinezoni in vrhunska kolesa. Vse to dokazuje, kako pomemben je prispevek tehnologije pri približno enako telesno pripravljenih možeh. A le pod pogojem, da kolesar doseže hitrost 50 km/h,« je pristop Britancev k razvoju kolesarstva v lanskem pogovoru za Delo opisal Filip Tišma, slovenski mehanik v slovitem Skyu, sicer eden izmed 59 strokovnjakov v spremljevalni ekipi, ki skrbi za 29 kolesarjev. Med drugimi je v njej šest menedžerjev, devet športnih direktorjev, šest zdravnikov, trije strokovnjaki za prehrano, osem mehanikov in deset maserjev.

Lani se je ekipa spopadala z zdravstvenimi težavami, ki jim ni bilo videti konca, zato bera zmag (27) ni bila tako bogata, kot denimo v najboljšem letu 2012 (51). Na polovici sezone se je kolesje vendarle zavrtelo v pravo smer. Froome je zmagal v Romandiji, Wiggins v Kataloniji, Geraint Thomas je bil najboljši na dirki Po Bavarski. Športna sreča jih je spet zapustila na kriteriju Dauphine, nesrečnik je bil Froome. V majici vodilnega je padel (v skupnem seštevku je na koncu izpadel iz deseterice) in se šele tri mesece pozneje vrnil v tekmovalni ritem. Branil je lovoriko na francoski pentlji, a neuspešno, saj je po nizu padcev odstopil. Jeseni se je izkazal Wiggins z naslovom svetovnega prvaka v kronometru in ekipi Sky prinesel prvo mavrično majico v zgodovini.

V tej sezoni se je Sky spet vrnil na zmagovalno pot. V polovici sezone je vknjižil 25 zmag, od tega 10 na dirkah WorldToura; toliko kot leta 2012. Izkazal se je Avstralec Richie Porte, ki je zmagal na dirkah Pariz–Nica, Po Kataloniji in Trentinu. Froome je bil najboljši v Andaluziji, Geraint Thomas v Algavreju in klasiki E3 Harelbeke, Lars Petter Nordhaug pa v Yorkshiru. Močnejši pečat je Sky pustil še na enodnevni klasiki Omloop Het Nieuwsblad, kjer je zmagal Ian Stannard.

Vsak vrhunski rezultat je za ekipo izjemnega pomena, a največji cilj, h kateremu stremi prva zasedba najboljšega kolesarskega moštva na svetu, je vselej prestižni Tour de France. Dva tedna pred vrhuncem sezone pa se bo Sky s svojo drugo ekipo ustavil na dirki Po Sloveniji. Slovenskim ljubiteljem kolesarstva se obeta lepa poslastica, domačega terena pa se veseli tudi spremljevalna zasedba, v kateri so poleg kranjskega mehanika Tišme še trije Slovenci – njegov stanovski kolega, Novomeščan Igor Turk, ter nekdanja kolesarja Save, v Skyu pa maserja, David Rožman in Marko Džalo.