Z Žakljevo na Češko še trojica

Nove Mesto na Češkem konec tedna gosti svetovno prvenstvu v olimpijskem krosu za gorske kolesarje.

Objavljeno
28. junij 2016 11.30
Tanja Žakelj na državnem prvenstvu v krosu v Žirovnici, 21. junija 2014
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - Čeprav v tej sezoni slovenski gorski kolesarji in kolesarke ne beležijo tako dobrih rezultatov kot v zadnjih letih, se v slovenski reprezentanci s selektorjem Urbanom Ferenčakom na čelu že veselijo novega izziva. Od srede do nedelje bo Nove Mesto na Češkem prizorišče svetovnega prvenstva v olimpijskem krosu, ki bo za našo najboljšo Tanjo Žakelj tudi nova priložnost za izboljšanje vtisa po prvem delu sezone.

Ob Žakljevi bodo, za razliko od EP na Švedskem, na katerem je nastopila kot edina slovenska predstavnica, nastopili še trije; Boštjan Hribovšek med člani ter mlajša člana Rok Naglič in Gregor Krajnc.

Najboljše možnosti za dober rezultat ima seveda, Žakljeva, ki je navkljub slabši sezoni v svetovnem pokalu na EP prišla do sedmega mesta. Vrnila se bo tudi na prizorišče svoje premierne zmage v svetovnem pokalu, zadovoljna je tudi z generalko, ki jo je minuli konec tedna opravila na Rogli. Zaostala je namreč le za Ukrajinko Jano Belomojno, bronasto z zadnjega SP v Andori. »Gre mi na bolje. Na SP ne grem z nobenimi obeti. Od sebe bom dala svoj maksimum. Mislim, da se moram bolj solidno peljati kot na svetovnih pokalih,« je bila Žakljeva zadovoljna, da je dobila pravo sliko svoje pripravljenosti.

Za ostale tri tekmovalce Ferenčak, ki ga bo na SP spremljal meahnik Rok Jurca, pravi, da bo zadovoljen, »če bosta oba mlajša člana končala v krogu zmagovalca, to bo težje za Hribovška. Če bo Boštjan za zmagovalcem zaostal en krog, bo dobro. Moram pa poudariti, da je Boštjan zelo discipliniran, zato je dobro, da je zraven. Je zgled za Roka in Grego.«

Naslova v krosu iz lanskega SP v Andori branita Francozinja Pauline Ferrand-Prevot in Nino Schurter. Med dekelti je sicer prva favoritinja Švicarka Jolanda Neff, aktualna evropska prvakinja in tudi novopečena svetovna prvakinja v maratonu.

Tekmovalni program na Moravskem se začenja v sredo s krosom na izpadanje, v četrtek je na sporedu štafeta, v petek pa dirke mladincev. Nagliča in Krajnca nastop čaka v soboto ob 11. uri, ob 15. uri se bo v lov na čim višjo uvrstitev podala Žakljeva. V nedeljo bodo ob 11. uri štartale mlajše članice, ob 15. uri pa člani in z njimi Hribovšek.