Za Frooma konec Vuelte, verjetno tudi sezone

Na kolesarski dirki po Alberti je Katjuša Simona Špilaka uvodni moštveni kronometer končala na tretjem mestu.

Objavljeno
03. september 2015 13.32
CYCLING-ESP-TOUR
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Andorra la Vella - Včerajšnja kraljevska gorska enajsta etapa Vuelte je zapečatila usodo letošnjega zmagovalca Toura, Britanca Chrisa Frooma (Sky), ki je pospravil kovčke in predčasno pomahal v slovo španski pentlji, potem ko je v skupnem seštevku zdrknil na petnajsto mesto in z več kot sedemminutnim zaostankom za vodilnim Italijanom Fabiem Arujem (Astana) ostal domala brez možnosti za skupno zmago. Vendar pa to ni bil razlog za odstop: podrobnejši zdravniški pregledi so namreč pokazali, da si je pri včerajšnjem padcu poškodoval nogo, zlomil si je kost v stopalu.

Po zatrjevanju mož v belem je za 30-letnega v Nairobiju rojenega Otočana sezone najverjetneje že konec, zagotovo pa bo sredi septembra ostal brez nastopa na svetovnem prvenstvu v ameriškem Richmondu. Froome je sicer padel že po treh kilometrih najzahtevnejše etape letošnje Vuelte, vseeno pa se je pobral in stisnjenih zob prečkal ciljno črto.

Špilakova Katjuša tretja v ekipnem kronometru

Edmonton - V kanadskem Prairieju se je z ekipnim kronometrom začela letošnja kolesarska preizkušnja po Alberti. Z 19,6 kilometra dolgo progo so najhitreje opravili člani Trek Factoryja, ki so le za las ugnali Orico GreenEdge, tretje mesto pa je z osemsekundnim zaostankom zasedla Katjuša s slovenskim predstavnikom Simonom Špilakom. Ta je po uvodni moštveni preizkušnji trinajsti v skupnem seštevku, v katerem vodi Nizozemec Bauke Mollema (Trek Factory).

Giant-Alpecin, ki je bil uvodoma peti, in Cannondale-Garmin (sedmi) po Alberti tekmujeta brez slovenskih kolesarjev, zato pa majico kanadskega H&R Blocka nosi Jure Rupnik, nekdanji alpski smučar in kolesar Radenske, ki se je lani s starši - oče je smučarski trener - preselil onkraj luže. Njegova zasedba je bila na petnajstem mestu zadnja, 21-letni Rupnik pa v cilj ni prišel z moštvenimi kolegi, zaostal je tri minute in devet sekund.