Za konec šov morskega psa iz Messine

Kolesarstvo: Vincenzo Nibali najboljši na zadnji klasiki sezone. Matej Mohorič v Hongkongu.

Objavljeno
09. oktober 2017 03.15
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Como – Po seriji dobrih uvrstitev v zadnjih tednih pred dirko po Lombardiji o prvem favoritu ni bilo dvoma, a je Vincenzo Nibali kljub temu uspel ponoviti vajo izpred dveh let in dobil klasiko padajočega listja. Slovenci tokrat niso bili v ospredju.

Zadnji vrhunec evropskega kolesarskega koledarja tokrat ni razočaral. Prireditelji so se vrnili k zaključku iz leta 2015, ko je karavana potovala od Bergama do Coma, na vzponu na Civiglio pa smo tokrat spremljali pravi ognjemet. Thibaut Pinot je napadal, a je ob podpori domačega občinstva Nibali dobil krila in se sam preselil v ospredje, na spustu do cilja pa Francoz ni bil kos morskemu psu iz Messine. »Težko je bilo, ker sem bil favorit pred dirko in so vsi čakali samo moj napad. Imel sem odlične noge in podporo celotne ekipe, zato sem zelo vesel, da sem po seriji drugih in tretjih mest za konec uspel še zmagati. To veliko zmago sem potreboval, da sezono zaključim s pozitivnimi občutki,« je po tem, ko je z velikim nasmehom in dvignjenima rokama prečkal ciljno črto, novinarjem povedal Nibali. Na Lombardiji pa tokrat zmagovalec ni bil prva tema pogovorov. Tehnično zahteven spust s Civiglia je še pred štartom buril duhove, na ozki cesti sta davek plačala Laurens de Plus in Jan Bakelants, ki sta preko zaščitne ograje poletela v prepad. De Plus jo je čudežno odnesel brez hujših poškodb, Bakelants pa z dvema zlomljenima vretencema. »Samo upam lahko, da bo z obema vse v redu, padca sta izgledala res grdo. Po mojem mnenju tako zahtevnega spusta na dirki najvišje ravni ne bi smelo biti,« je bil v cilju razočaran osmoljenec Pinot, ki Nibalijevemu tempu na spustu ni bil kos. Na koncu se je moral zadovoljiti s petim mestom, drugi in tretji sta bila Julian Alaphilippe in Gianni Moscon, ki sta tudi na svetovnem prvenstvu pokazala, da bosta v prihodnje na enodnevnih klasikah zelo nevarna.

Slovenci tokrat niso bilo v ospredju, po dolgi sezoni je Janu Polancu zmanjkalo moči za zadnji vrhunec sezone, Primož Roglič pa je že pred dirko napovedoval, da bo v Lombardiji predvsem nabiral izkušnje.

Veliko bolje je šlo Mateju Mohoriču, ki se ob koncu sezone dokazuje v Hongkongu. Na dirki prve kategorije je s samostojnim napadom premagal konkurenco in potrdil, da mu je zmaga na Vuelti dala prepotrebno samozavest. Na drugi klasiki tega konca tedna Paris Tours (1-HC) je bil najhitrejši Matteo Trentin.

Z dirko po Lombardiji se letošnja sezona svetovnega koledarja še ni končala, na sporedu bosta še preizkušnji v Turčiji in na Kitajskem, že zdaj pa je jasno, da jo bo na prvem mestu svetovne lestvice končal olimpijski prvak Greg van Avermaet.