Quintana za zmago potrebuje vsaj tri minute zaloge

V rdeči majici vodilnega je prvi prost dan na Vuelti preživel kolumbijski kolesar Nairo Quintana.

Objavljeno
31. avgust 2016 01.51
Špela Robnik
Špela Robnik
Colunga – Vse, česar kolumbijski kolesar Nairo Quintana ni pokazal na letošnjem Touru, uresničuje na Vuelti. Po polovici dirke je v rdeči majici vodilnega, potem ko je v sloviti etapi do jezera Covandonga na ciljnem vzponu suvereno pustil za seboj vse zasledovalce.

Dvajsetič so kolesarji na Vuelti opravili s slovitim vzponom v Asturiji, na katerem se sicer španski kolesarski navdušenci vedno spomnijo Miguela Induraina in njegove zadnje dirke pred 20 leti. V letošnji etapi so na vrhu pričakovali uspeh še enega njihovega junaka Alberta Contadorja, ki se je po nesrečnem začetku dirke dobro pobral in sledil ritmu favorita, toda Quintana je bil v zaključku enostavno premočan in odločno napovedal napad na končno zmago. »Vzpon je bil zame predolg. Vedel sem, da tvegam, ko sem sledil Nairu, in ni se dobro izšlo. Noge niso zdržale,« je povedal Španec, ki je cilj dosegel z minuto in petimi sekundami zaostanka ter se posledično nadejal tudi boljšega drugega dela dirke.

Quintana je kljub veliki zmagi ostal previden. Še zlasti, ker je zobe znova pokazal Chris Froome, ki mu pred nekaj tedni na Touru ni pustil blizu. Britanec se odkrito spogleduje s francosko-španskim dvojčkom in je v upanju nanj tudi sam pogumno odšel na lov za Kolumbijcem. Tokrat ob sebi nima tako močne ekipe, s pravim kronometrom v zadnjih kilometrih je vse postoril sam in zaostanek več kot minute zmanjšal na 25 sekund. »V tem delu sezone, po Touru in OI, dirkam le še s tistim, kar mi je ostalo. Trudim se po najboljših močeh in lahko sem zadovoljen, da sem tako visoko,« je dejal trikratni zmagovalec francoske pentlje, ki v skupni razvrstitvi za Quintano zdaj zaostaja za 58 sekund. »To je že precejšnja razlika,« je dejal Froome, ki bo seveda na nove priložnosti čakal že danes na vzponu na Pena Cabargo, predvsem pa v kronometru v 19. etapi.

Kolumbijec se dobro zaveda, da bo tista etapa ključna, prednost minute pa ob začetku ure resnice ne bo dovolj. Koliko zaloge torej potrebuje za zmago? »Tri minute. Froome je blizu, še posebej če upoštevamo, kaj vse je še pred nami. Še naprej se moramo truditi in garati, da se oddaljimo od njega. Če bo ostalo pri tej razliki, bo še vedno velik favorit,« je dejal 26-letni kolesar Movistarja. Lekcija s Toura je bila očitno zelo poučna, Froomu ne bo več pustil presenečenja. »Težko razumem njegov način dirkanja, a počasi nam le postajajo jasni njihovi triki in strategija. Upam, da najdemo način, kako pridobiti še več prednosti,« je dejal ob dnevu premora, ko je tudi zdravil rane po padcu. Ta mu sicer ni preprečil zmage v etapi, o kateri je od nekdaj sanjal. Z dobrimi obeti tako zre tudi proti naslednjemu velikemu cilju, verjame, da ima zanj boljše možnosti kot na Touru. »Tam nisem bil v najboljšem zdravstvenem stanju, ves čas sem trpel. Tokrat nimam težav in borim se lahko z vsemi močmi. Upam, da bo tako tudi ostalo.«