Zadnja velika zmaga za slovo »Pistolera«

Vuelta: Froome na Angliruju brez težav ubranil rdečo majico, Contador rešil špansko čast – Vsi trije Slovenci do cilja.

Objavljeno
11. september 2017 00.20
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Madrid – Širok nasmeh Chrisa Frooma na vrhu Angliruja je povedal vse. Britancu je po šestih letih čakanja in neuspelih poizkusov uspela skoraj brezhibna Vuelta, po slavju v Madridu mu manjka le še maglia rosa z Gira. Alberto Contador je za konec izjemne kariere v svojem slogu prišel do še zadnje velike zmage, nabral jih je skoraj 70.

Tri tedne trajajoč častni krog Contadorja v Španiji se je končal s holivudskim zaključkom. »Pistolero« je pred dirko obljubljal šov in ostal mož beseda, napadal je v kar enajstih od 21. etap, uspelo mu je šele na Angliruju. Najprej je drugega za drugim zlomil tekmece iz bega in se sam odpeljal proti ciljni črti, v igri je bil tudi naskok na oder za zmagovalce. Vzdušje na vzponu, kjer v drugi polovici strmina večkrat preseže tudi 20 odstotkov, je bilo neverjetno, a bi sanjsko slovo Contadorja kmalu pokvaril nosilec rdeče majice. Froome je še enkrat pokazal, kako pomembna je ob dobrih nogah tudi močna ekipa in se z Woutom Poelsom v zadnjih kilometrih pognal v lov za Špancem, ki je na koncu ohranil le 17 sekund naskoka. »Resnično neverjetni občutki me preplavljajo. Na tak način zaključiti tri težke tedne dirkanja v Španiji je sanjsko, z dvojčkom Tour-Vuelta pa se bom zapisal v zgodovino, dolgo sem sanjal o njem. Angliru je bil res peklenski, z Woutom sva naredila vse, da bi ujela Contadorja in ob tem čestitke tudi njemu, to je slovo, vredno velikega šampiona,« je bil res vesel Froome, ki toliko čustev pred kamero pokaže le redko.

Ko je po velikem boju na vzponu prišel do sape, so čustva premagala tudi Contadorja: »Bolje se sploh ne bi moglo razplesti, zmagati na Angliruju za konec kariere, to so bile moje sanje. Ekipa je opravila ogromno dela, ker sem si res želel te zmage za vse navijače, ki so bili izjemni skozi celotno kariero. Še zdaj imam kurjo polt, ko pomislim, koliko napisov z mojim imenom sem videl v zadnjih treh tednih.« Lahko bi se za Španca izteklo še bolje, dolgo je izgledalo, da si bo z napadom priboril tudi mesto na odru za zmagovalce, a je Ilnur Zakarin v zaključku dovolj znižal zaostanek, da je osvojil prve stopničke v skupnem seštevku na tritedenskih dirkah, Nibali pa je brez večjih težav ohranil drugo mesto. Pikčasta majica je končala na ramenih Davida Villele, kombinirana pričakovano pri Froomu, zeleno pa si je z zmago na paradi šampionov v Madridu, že četrto na letošnji Vuelti obetal Matteo Trentin. Italijan je svoj del naloge opravil z odliko, a je Froome v zadnjem šprintu prišel do 11. mesta in zbral dve točki več od Italijana.

Froome je po treh drugih in četrtemu mestu na Vuelti vendarle okusil tudi slast zmage in premaknil še nekaj kolesarskih mejnikov. Postal je prvi po Bernardu Hinaultu (1978) z dvojčkom Tour-Vuelta v isti sezoni in sploh prvi, odkar se je španska pentlja leta 1995 s spomladanskega preselila v jesenski del koledarja. Za mesto ob boku velike šesterice mu manjka še Giro, a zaenkrat o italijanski pentlji še ne želi govoriti.