Zajc: Jeseničani so sposobni osvojiti lovoriko AHL

Po daljšem oddihu je Tivoli spet oživel, danes uvod v domačo končnico. Olimpija gostovala v Srbiji in na Madžarskem.

Objavljeno
14. marec 2017 00.10
SLOVENIJA LJUBLJANA 04.10.2012 BOJAN ZAJC TRENER HK OLIMPIJA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – V zadnjih tednih je bilo, ko gre za slovenski hokej, živahno predvsem v Podmežakli. Jeseničani namreč igrajo v končnici alpske lige, polnijo tribune in vračajo spomine k časom, ko se je prav okrog palic in ploščka vrtel družabni utrip Zgornjesavske doline. A zdaj bo spet oživel tudi Tivoli. Pri Olimpiji so vnovič ostali brez končnice EBEL, pripravljajo pa se na očitno zanimiv boj za domačo lovoriko. 

Če bo šlo vse po napovedih, bosta v velikem domačem finalu spet igrali moštvi iz Tivolija in Podmežakle, po vsem videnem v zadnjem času pa bi utegnila biti pot do nove zvezdice, 26. v samostojni slovenski državi, zelo negotova. Ljubljansko moštvo je imelo med sezono več zahtevnih preizkušenj za točke EBEL kot pa železarji v AHL, a slednji so zdaj v tekmovalnem ritmu, raven njihove igre je višja kot v prejšnjih mesecih, na Jesenicah hokej spet predstavlja pomembno zgodbo in zdaj se številni prebujeni navijači veselijo tako nadaljevanja v končnici omenjenega mednarodnega tekmovanja kot tudi načrtovanega domačega finala z Olimpijo.

»Vedno je bolje, če moštvo ostane v tekmovalnem ritmu, to je zagotovo v primerjavi z nami ta čas prednost Jesenic,« meni ljubljanski trener Bojan Zajc in nadaljuje: »Včasih te lahko uniči pretirano število tekem, toda pri železarjih takšne težave zaenkrat ne bodo občutili. Končnico AHL igrajo ob sredah in sobotah, kar pomeni, da je časa za regeneracijo dovolj, ob vsem spoštovanju do tekmecev pa jim Crvena zvezda, uvodna tekmica v domačih izločilnih bojih, ne bo predstavljala prav zahtevne ovire.« Pred ljubljanskimi hokejisti je za začetek četrtfinalni dvoboj z Mariborom, v katerem uživajo – podobno kot Gorenjci proti Beograjčanom – v jasni vlogi favoritov.

Srbski hokej je sicer daleč od nekdanjih časov, ko je pred tremi desetletji z izjemnimi vložki ter zato prihodi kakovostnih okrepitev iz Slovenije, Češke in Severne Amerike, povzročal veliko težav Jesenicam in Olimpiji. Gostovanje Crvene zvezde bo najbrž v Podmežaklo danes in jutri privabilo nekaj radovednežev in tudi nostalgikov, o ravni hokeja v Beogradu pa so se nazadnje prepričali prav Ljubljančani. V obdobju, ko so v EBEL igrali četrtfinale končnice, so namreč v Tivoliju tekmovalno sušo izkoristili za gostovanji v Srbiji in na Madžarskem.

»V Beogradu smo dvakrat zmagali proti ligašu iz tekmovanja MOL, odprtega prvenstva Madžarske s klubi iz Romunije in Srbije, ki so ga tokrat okrepili še reprezentanti iz Crvene zvezde in Vojvodine. Zlasti pa sem bil vesel gostovanja na Madžarskem pri moštvu Fehervarja. Tudi to se podobno kot mi ni uvrstilo v končnico EBEL, a je nadaljevalo sezono, saj je prav tu zbrano jedro madžarske reprezentance. Zato so pri nacionalni zvezi Fehervarju omogočili priprave,« pravi Zajc, očitno navdušen nad sodelovanjem vodilnega kluba in hokejske zveze na Madžarskem. Omenjene priprave so bile v Jageršeku (madžarsko Zalaegerszeg), v novi dvorani za 1000 gledalcev (Zajc: »Gre za zelo funkcionalen objekt finskih izdelovalcev.«), Olimpija je brez poškodovanega kapetana Aleša Mušiča z gostitelji remizirala (2:2), razumljivo je, da bi si prvi mož ljubljanske klopi želel več takšnih preizkušenj. Omenjeni kapetan je zdaj nared za tekme.

Sicer pa v teh dneh Zajc pozorno spremlja tako končnico v EBEL, kjer se bo danes začel polfinale, kot tudi nastope jeseniškega moštva v AHL. »O tem, da bosta Nik Zupančič in Jaka Avgustinčič dobro pripravila svoje igralce za to končnico, sploh nisem dvomil. Jeseniško moštvo je sposobno tudi za naslov zmagovalca v tem tekmovanju, pomembno je, da je v tem četrtfinalu odpravilo Lustenau, s katerim je imelo v preteklosti precej težav. Toda končnica ohranja svoje zakonitosti. Zelo pomembno je bilo, da so železarji v podaljšku dobili prvo tekmo, tudi zdaj bo pomembno, kako bodo začeli z Asiagom. Poznam to moštvo, ogledal sem si ga nazadnje v Podmežakli, zame je bolj nevarno kot Lustenau,« ocenjuje Olimpijin trener.

Od današnjega večera bo pozorno spremljal tudi polfinale EBEL, posebej kajpak celovško-salzburški dvoboj s tremi slovenskimi reprezentanti: Mitjo Robarjem in Žigo Pancetom pri KAC ter vratarjem Luko Gračnarjem pri branilcih naslova iz Mozartovega mesta. »Oboji imajo kakovostno zasedbo, KAC se vzpenja, verjamem da lahko zmaga v tem polfinalu. V drugem paru bi malce več prednosti dal Vienni kot Bolzanu, a obe moštvi sta telesno močni, zanimivo bo,« je še dodal in misli usmeril k domačemu izzivu. Z Olimpijo si želi ubraniti naslov prvakov, nato pa tudi lovoriko pokalnih zmagovalcev. Za slednjo še ni znano, kdaj bo tekma odločitve, zdi se pa, da bo zavoljo pisanega koledarja v marcu in aprilu šele ob začetku naslednje sezone. Denimo konec avgusta na Bledu.