Žakljeva ujela deseterico za rep

Naslova svetovne prvakinje v olimpijskem krosu se je veselila švicarska gorska kolesarka Jolanda Neff.

Objavljeno
09. september 2017 11.25
J. P.
J. P.

Cairns - Najboljša slovenska gorska kolesarka zadnjih let Tanja Žakelj je na svetovnem prvenstvu v Avstraliji zasedla deseto mesto v olimpijskem krosu. Nekdanja šampionka med mlajšimi članicami in mladinkami je v Cairns pripotovala s popotnico 26. mesta s finalne preizkušnje svetovnega pokala v Italiji, kljub dobremu današnjemu nastopu, s katerim je upravičila pričakovanja, pa ostaja brez odličja s članskih svetovnih prvenstev. 

Žakljeva je prvega od šestih krogov s skoraj minutnim zaostankom končala na 15. mestu, nato pa iz kroga v krog napredovala, najmočnejše noge je imela v petem, ko je postavila celo peti čas med vsemi. Naposled je z rezultatom 1;32:15 za zmagovalko zaostala slabih pet minut, za stopničkami pa nekaj manj kot dve minuti.

»Že tradicionalno se mi zadnje dirke v sezoni dobro posrečijo, tudi letos se mi je, z desetim mestom sem zelo zadovoljna. Preizkušnja je bila zanimiva, podlaga hitra in suha, na progi sem se že od začetka dobro počutila in jo tudi tehnično hitro osvojila, z vsemi zahtevnimi odseki vred. Štart, ki sicer ni moj atribut, se mi je dobro posrečil, potegnila sem maksimum, tekmice so se bolj zapletale kot jaz. Storila sem tudi kako napako, a sem s krogi pridobivala, v klancu nisem porabila preveč moči in sem vozila lepo 'na oglato' in premišljeno. Na spustih sem bila zbrana, naposled je lepo reči, da sem v prvi deseterici,« je poudarila članica ekipe Unior Tools, ki bo v petek dopolnila 29 let.

Prepričljive zmage se je veselila Švicarka Jolanda Neff, ki je bila najhitrejša od prvega do zadnjega kroga, naposled pa prvo izzivalko, Britanko Annie Last, pustila za seboj za 2:23 minute, bronasto Francozinjo Pauline Ferrand Prevot pa že za več kot tri minute. Drugih Slovenk ni bilo na štartu, jutri bosta v spustu v ognju še Monika Hrastnik in Jure Žabjek.