Zmaga v Ljubljani vrednejša od majice svetovne prvakinje

Rožnati giro: Italijanki Barbari Guarischi šprint v BTC Cityju, v rožnatem Nizozemka Lucinda Brand.

Objavljeno
05. julij 2015 01.19
Giro rosa,cilj dirke BTC,zmagovalka Barbara Guarischi,Ljubljana Slovenija 04.07.2015
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Prvo gostovanje Rožnatega gira v Sloveniji oziroma Ljubljani in Kamniku si bodo najbolj zapomnile nizozemska zmagovalka prologa Annemiek van Vleuten, najboljša v prvi etapi Barbara Guarischi in še ena Nizozemka, druga v prologu in etapi, Lucinda Brand, ki bo dirko v Italiji nadaljevala v rožnati majici.

Kljub pobegu trojke deklet, ki so si do edinega gorskega cilja nabrale dobri dve minuti prednosti, je bilo jasno, da bo v cilju 102 kilometra dolge preizkušnje po trasi Maratona Franja v BTC Cityju odločil klasični šprint. Nemška ekipa Velocio Sram je šprintersko očitno najboljša, saj je v velikem slogu dobila 200 metrov dolg zaključek, v katerem sta blesteli zadnja v »vlaku«, Avstralka Tiffany Cromwell, in Barbara Guarischi. Ko se je iz zavetrja sotekmovalk dvignila razdražena levinja, se je kot strela izstrelila v cilj. Nobena od tekmic ji ni bila kos. Zmagovito rjovenje je bilo sproščanje izjemne energije, ki se je v zadnjih enajstih mesecih nabrala v simpatični Italijanki iz Lombardije, ko je lovila zmago, a je nikakor ni ujela.

»Ta zmaga mi pomeni več kot katera koli majica, tudi svetovne prvakinje. Tako sem si jo želela,« je opisala notranji občutek, ko se je vsa energija sprostila. Na zmago pa je bila pripravljena. Mentalno se je prepričala, da bo zmagovito končala vrhunsko opravljen posel nemške ekipe v zadnjih šestih kilometrih. »V prologu sem zgrešila ovinek in zato ostala brez zmagovalnega odra. Ciljnega v prvi etapi v Ljubljani nisem. Sotekmovalke so me izvrstno vodile do zmage,« je 25-letnica razlagala o šprintu, ki je sicer njena kolesarska specialnost.

Tako kot zmagovalki prologa in etape je tudi nosilka majice Lucinda Brand svoje na dirki opravila že na začetku. V nadaljevanju si želi čim dlje obdržati majico, nato pa od pete etape naprej pomagati prvima favoritinjama za končno zmago, rojakinji Anni van der Breggen in Francozinji Pauline Ferrand-Prevot, ki je sicer oblekla majico najboljše mlade tekmovalke do 23 let.

V prvem dejanju Rožnatega gira Slovenke niso imele pomembnejše vloge. Vse moči so namreč usmerile v pripravo šprinta najmočnejši v tej specialnosti v ekipi BTC City, Mii Radotić. Z devetim mestom je Hrvatica dosegla najboljšo etapno uvrstitev ekipe Gorazda Penka, ki jo je v uvodnih dveh dneh sicer vodil Andrej Hauptman.

Ženski giro se bo danes nadaljeval v Italiji, v 280 kilometrov oddaljenem kraju Gaiarine pri Trevisu.

Dennisu tudi rekord

Uvodno etapo 102. izvedbe Toura, kronometer na 13,8 kilometra dolgi progi v Utrechtu, je dobil avstralski član moštva BMC Rohan Dennis, ki je prvi oblekel rumeno majico vodilnega. Za nameček je postavil še hitrostni rekord, saj je s progo opravil s povprečno hitrostjo 55,446 km/h, pred njim je najboljšo znamko dve desetletji držal Britanec Chris Boardman (55,2 km/h). »Odločili smo se, da štartam zgodaj in postavim čas, ki ga bodo tekmeci lovili. Izšlo se je. Imam rumeno majico na Touru, o tem sem vselej sanjal,« se je smejalo Dennisu. Od fantastičnih štirih (Vincenzo Nibali, Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana) je bil najhitrejši Italijan, ki je na 22. mestu zaostal 43 sekund, edini Slovenec Kristijan Koren (Cannondale) pa je zamudil minuto in četrt, kar je bilo dovolj za 87. mesto.

Na štartu se je pojavil tudi Nizozemec Lars Boom, ki mu je zaradi prenizke ravni kortizola grozila izključitev že pred začetkom. Član Astane resda ni kršil dopinških pravil, saj nizka raven kortizola ne nakazuje nujno zlorabe prepovedanih sredstev, temveč je lahko tudi posledica pretreniranosti, utrujenosti ali obolelosti. »Ekipa naj bi v takšnem primeru kolesarja zamenjala, kar smo želeli storiti, vendar je Mednarodna kolesarska zveza rekla 'ne'. Zjutraj smo angažirali Alessandra Vanottija, da bi zamenjal Booma. Tega nismo mogli storiti po petkovem sestanku vodij, saj so rezultati testa prišli štiri ure pozneje,« je pojasnil vodja Astane Aleksandr Vinokurov.