Adecco pokal: Slovenija presenetljivo gladko do zmage nad Hrvaško

Slovenska košarkarska reprezentanca je proti Hrvaški (83:76) vpisala prvo zmago na turnirju Adecco v Ljubljani.

sob, 04.08.2012, 22:54
Košarkarska zveza Slovenije je med polčasom počastila udeležence prve mednarodne tekme Slovenije leta 1992, ki je bila odigrana v Slovenskih Konjicah in ki jo je Hrvaška prepričljivo dobila. Na parketu so se zvrstili nekdanji asi - Jaka Daneu, Dušan Hauptman, Vlado Mičunović, Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Aco Petrović, ki so prejeli priložnostna priznanja, prav posebno pozornost - stoječi aplavz - pa so gledalci v Stožicah namenili mami Dražena Petrovića Biserki Petrović.

Ljubljana - Slovenski košarkarji so v drugi tekmi turnirja Adecco v Ljubljani premagali Hrvaško s 83:76 (26:17, 47:38, 65:60). Po uvodnem tesnem porazu z BiH, je bila gladka zmaga v Stožicah kar malce presenetljiva. Najboljša strelca pri Sloveniji sta bila Domen Lorbek z 22 točkami in Jaka Blažič, ki jih je dosegel 13.

Reprezentanti Slovenije so tekmo začeli neprimerno bolj sproščeno kot proti BiH, že po štirih minutah igre pa si priigrali vodstvo s 16:4. Odlično je zadeval Domen Lorbek, ki je bil na koncu izbran za najkoristnejšega igralca tekme.

Nadaljevanje ni bistveno spremenilo podobe na parketu. Slovenija je vladala, zahvaljujoč zgledni borbenosti vseh posameznikov v obrambi in še naprej natančni igri v napadu. Hrvaška ni niti za trenutek prišla do priložnosti za preobrat, saj je Slovenija vodila vseh štirideset minut. Malce bolj na tesno je šlo le ob koncu tretje četrtine, ko so se varovanci Jasmina Repeše približali na pet točk, in dobro minuto pred koncem, ko je bilo 78:74. Vse dvome o zmagovalcu sta razblinila Domen Lorbek in Zoran Dragić s trojkama.

Varovanci selektorja Božidarja Maljkovića bodo zadnjo tekmo na turnirju odigrali v nedeljo ob 18. uri proti Srbiji.

Slovenija je na turnirju Adecco edina reprezentanca, ki letos nima uradnega tekmovanja. Tako Hrvaška kot Srbija in BiH bodo sredi avgusta začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Sloveniji. Na eurobasket 2013 je zaenkrat uvrščenih le osem ekip (Slovenija, Španija, Rusija, Litva, Grčija, Makedonija, Francija, Velika Britanija), ostalih šestnajst udeležencev pa bo znanih sredi septembra, ko bodo zaključene kvalifikacije 31 evropskih reprezentanc.

Slovenija - Hrvaška 83:76 (26:17, 47:38, 65:60)

* Dvorana Stožice, gledalcev 1000, sodniki: Špendl, Krejić, Bolka (vsi Slovenija).
* Slovenija: Rojc 2, Murić 8 (1:2), Blažič 13 (3:3), Nachbar 8 (1:2), Zupan 4 (2:2), Vidmar 9 (3:6), Balažič 3, Lorbek 22 (6:6), Dragić 14 (2:2).
* Hrvaška: Ukić 9 (2:2), Andrić 8 (1:2), Vrbanc 7, Stipčević 8 (3:4), Rudež 3 (0:2), Simon 10 (5:8), Markota 11 (3:3), Žorić 17 (3:4), Planinić 2 (2:4), Ramljak 1 (1:2).
* Prosti meti: Slovenija 18:23, Hrvaška 20:33.
* Met za tri točke: Slovenija 11:28 (Lorbek 4, Dragić 2, Blažič 2, Murić, Nachbar, Balažič), Hrvaška 6:20 (Ukić, Andrić, Vrbanc, Stipčević, Rudež, Simon).
* Osebne napake: Slovenija 31, Hrvaška 30.
* Pet osebnih: Žorić (34.), Vrbanc (38.), Andrić (38.).

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se