Adecco pokal: Srbi zadali drugi poraz četi Božidarja Maljkovića

Slovenski košarkarji so na zadnji prijateljski tekmi na turnirju v Stožicah klonili proti Srbiji s 80:75.

Objavljeno
05. avgust 2012 18.18
Posodobljeno
05. avgust 2012 18.26
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Ljubljana - Slovenski košarkarji so pripravljalni turnir Adecco v Ljubljani končali s porazom proti Srbiji. Izkupiček varovancev selektorja Božidarja Maljkovića na treh prijateljskih tekmah sta dva poraza, še prvi dan z BiH, ter zmaga proti Hrvaški. Sredi tedna bo Slovenija odigrala še dve prijateljski tekmi na turnirju v Beogradu. V sredo proti Turčiji, naslednji dan pa s Srbijo ali Madžarsko.

Navkljub rezultatsko ne najbolj uspešnem izplenu si Slovenija za nastope na turnirju v Stožicah zasluži pozitivno oceno. Brez večine najboljših igralcev (Jaka Lakovič, Erazem Lorbek, Beno Udrih, Goran Dragić, Mirza Begić), ob izostanku poškodovanih Klemna Prepeliča in Uroša Slokarja ter v glavnem z mladimi, ki so se prvič znašli v osrednjih reprezentančnih vlogah, je prikazala zgledno borbenost, željo po zmagi in visoko raven motivacije ter bila z izjemo nekaj črnih minut proti Srbiji vsem ekipam enakovreden tekmec.

Tudi Srbija tako kot BiH in Hrvaška še nima zagotovljenega mesta na evropskem prvenstvu 2013 v Sloveniji. Od srede avgusta jo čakajo kvalifikacije, v katerih bo imel selektor Dušan Ivković na voljo praktično vse najboljše srbske igralce, ki bi se morali glede na prikazano v Ljubljani zlahka prebiti do vsaj drugega mesta v skupini z Izraelom, Estonijo, Slovaško, Črno goro in Islandijo, piše STA.

Slovenija je proti Srbiji nastopila še dodatno oslabljena, saj je poleg Uroša Slokarja, ki ima težave s poškodbo, tekmo izpustil še drugi visoki slovenski igralec Gašper Vidmar, ki je na tekmi proti Hrvaški dobil udarec v koleno. Vseeno so se slovenski fantje dobro kosali s favoriziranim tekmecem. Domen Lorbek in Zoran Dragić sta v prvem polčasu skrbela, da se Srbija ni odlepila na previsoko razliko, če bi se izognili črnim minutam ob koncu tretje četrtine in na začetku zadnje, pa bi lahko Slovenci morda iztržili še kaj več od zgolj častnega poraza.

Srbija je med 26. in 33. minuto naredila delni izid 22:6 in od 52:46 prišla na 79:61. Visoka razlika jo je nekoliko uspavala, motivirani slovenski igralci pa so izkoristili priložnost in tekmo zaključili s delnim izidom 14:1.

Zoran Dragić je bil z 18 točkami (met iz igre 7:11, 5 skokov) prvi strelec tekme. Trinajst jih je zbral Jure Balažič, 11 Jaka Blažič, Matej Krušič pa je imel ob sedmih točkah še 11 skokov.

Pokal Adecco:

Slovenija - Srbija 75:80

BiH - Hrvaška (ob 20.45 uri)