Američani v Rio brez Westbrooka in Hardna

Odpovedi pred olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru se vrstijo ena za drugo.

Objavljeno
11. junij 2016 15.55
Westbrook Out Basketball

Chicago - Ameriška košarkarska reprezentanca bo na olimpijskih igrah v Braziliji nastopala brez branilca Oklahoma City Thunder Russella Westbrooka in branilca Houston Rockets Jamesa Hardna, poročajo agencije.

Harden, letos s povprečjem 29 točk drugi strelec lige NBA in Westbrooke, s povprečjem 23,5 točke osmi strelec, sta v petek povedala, da sta se tako odločila po pogovoru v družinskem krogu. Oba sta ob tem povedala, da se je bilo težko odreči sodelovanju v ekipi, ki se bo v OI borila še za tretjo zaporedno zlato medaljo, zato odločitev ni bila lahka.

Harden je za ZDA nastopil na olimpijskem turnirju v Londonu in nato dve leti kasneje na svetovnem prvenstvu. "V reprezentanci so mi zaupali nekaj najpomembnejših vlog, ki sem jih imel v življenju. Imel sem izjemno čast, da sem oblekel "rdeče-belo-moder" dres, nastopal z njim in na največjih tekmovanjih in z najboljšimi košarkarji branil barve najboljše države na svetu," je ob tem povedal Harden.

Že v začetku tedna je povabilo v reprezentanco zavrnil tudi košarkar Golden State Warriors Stephen Curry, MVP in najučinkovitejši strelec lige. Nejasna je vloga še dveh zvezdnikov. LeBron James in Kyrie Irving iz Clevelanda napovedujeta, da se bosta odločila šele po koncu finalne serije. Že prej pa je bilo jasno, da v reprezentanci ZDA ne bo LaMarcusa Aldridgea, Anthonyja Davisa, Blakea Griffia, Chrisa Paula in Johna Walla.

Iz Kanade pa prihaja novica, da v ekipi, ki jo v začetku julija čakajo kvalifikacije na Filipinih, ne bo zvezdnika Minnesota Timberwolves Andrewa Wigginsa. Ta pravi, da se bo povsem posvetil vlogi v klubu, kjer gradijo novo močno ekipo.