Američani začeli precej bolje kot Španci

Elitne košarkarske reprezentance odštevajo dneve do OI, drugi vadijo za kvalifikacije.

Objavljeno
25. julij 2016 10.17
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Letošnje poletno dogajanje je za košarkarske reprezentance neobičajno pestro. Tekmovalni spored se je začel že 4. t. m., ko se je 18 moštev na treh turnirjih potegovalo za zadnje olimpijske vozovnice, ki so končale v rokah Francozov, Srbov in Hrvatov. Konec avgusta se bodo začele kvalifikacije za EP 2017, na katerih se bo 27 moštev borilo za enajst vstopnic, vmes pa bo na vrsti veliki vrhunec – OI v Riu de Janeiru.

Razdrobljenost koledarja je močno otežilo usklajevanje pripravljalnih nastopov, saj imajo moštva obveznosti v različnih ciklusih, kot običajno pa tudi pazijo, da se ne bi pred velikimi nastopi srečali z istimi tekmeci, s katerimi se bodo spopadli v uradnih dvobojih. Slovenska izbrana vrsta se denimo ni mogla dogovoriti niti z 12 udeleženci olimpijskih iger (v skupini A bodo igrale ZDA, Francija, Srbija, Venezuela, Avstralija in Kitajska, v skupini B Španija, Litva, Brazilija, Argentina, Hrvaška in Nigerija), saj bodo 21. avgusta opravili zadnje obveznosti v Braziliji in si privoščili nekaj malega počitka pred začetkom dolge klubske sezone. Grki, Italijani, Čehi, naši stari znanci iz Lilla Latvijci in Turki pa so po spodletelem poskusu v olimpijskih kvalifikacijah razpustili reprezentance že 10. t.m. in se bodo znova zbrali šele prihodnje leto, saj imajo zagotovljeno mesto na naslednjem eurobasketu, prav tako kot Finci, Izraelci in Romuni, ki bodo skupaj s Turki pripravili EP.

In če odštejemo še Kosovo, Bolgarijo in Ukrajino, s katerimi se bo Slovenija med 31. avgustom in 17. septembrom po dvakrat srečala v skupini E za uvrstitev na celinsko prvenstvo, ni ostalo prav veliko izbire. Njene ogrevalne tekmice bodo Portugalska ter BiH ali Belgija v Celju, Avstrija, Poljska, Islandija (Dunaj), Velika Britanija (Ljubljana), Makedonija (Maribor) in Črna gora (Ljubljana). A brez skrbi, prenosi tekem OI iz Ria de Janeira bodo košarkarskim sladokuscem zagotovili dovolj spektaklov.

Branilci olimpijskega naslova iz ZDA so že v prvem pripravljalnem nastopu v Las Vegasu prikazali odlično igro in premagali z leti zdelane Argentince s 111:74 (Durant 23, George 18, Anthony 17, Cousins 14; Nocioni 15, Ginobili 11, Scola 10). Južnoameričani, zlati na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah, so vendarle dokazali, da še niso povsem za staro šaro. Prekosili so afriške prvake Nigerijce s 101:79 (Laprovittola 24, Scola 16, Nocioni 14, Campazzo 8; Umeh 13, Izoh 13, Oguchi 11).

Zelo dejavni so tudi finalisti lanskega eurobasketa. Špance je resda pretresla vest, da v Riu ne bodo mogli računati na udarnega centra Marca Gasola, ki bo potreboval več časa za zdravljenje poškodovanega stopala. In ker v moštvu ne bo niti Sergea Ibake (mesto naturalizranega košarkarja je zato zasedel Nikola Mirotić), bodo bržkone vnovič imeli precejšnje preglavice tik pod obročema. Evropski prvaki so sicer uvodoma gladko ugnali Angolo (85:61), pa nato doživeli dva poraza proti Litvi. V Kaunasu s 83:87 (Rodriguez 14, Llull 11, Mirotić in Reyes po 10; Kalnietis 24, Valančiunas 16, D. Sabonis 14, Mačiulis 8), v Malagi pa s 76:78 (Llull 12, Mirotić 11, P. Gasol 10; Valančiunas In Kuzminskas po 15, Seibutis 13), čeprav sta se soigralcem pridružila Pau Gasol in Ricky Rubio. Bolje so se Španci odrezali ob sobotni zmagi v Madridu nad vseameriškimi šampioni iz Venezuele z 80:65 (Reyes 18, P. Gasol 12, Fernandez 12; Colmenares 14, Cox 12, Vargas 11).