Avtobus ni za občutljive hrbtenice

V evropskem pokalu košarkarji Uniona Olimpije danes ob 19.30 gostujejo pri Ulmu.

Objavljeno
19. oktober 2016 02.24
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ulm – Ranjen lev je najnevarnejši, a danes bosta na parketu kar dva. Ulm bo iskal izgubljeni ponos po porazu v prvem kolu evropskega pokala proti Valencii za 37 točk, Union Olimpija pa je potolčena po številnih tesnih porazih za eno točko. Za nameček imajo v ljubljanskem klubu tudi številne zdravstvene težave.

Najprej je že na Polzeli proti Hopsom odpadel Jure Pelko s poškodovanim gležnjem. Za njim se je za križ prijel Blaž Mesiček, saj njegova hrbtenica ni več zdržala premnogih ur na avtobusu. Potem je čez noč zbolel še Jan Barbarič, v Ljubljani pa je ostal tudi ruski krilni center Semen Šaškov zaradi težav s trebušno mišico. Če bi šlo za finale državnega prvenstva, bi jih Olimpija za silo zakrpala, toda zdaj se je trener Gašper Okorn raje odločil, da obolele igralce pusti doma in jih znova uporabi, ko bodo povsem zdravi. Trenutno ima še največ težav zato, ker so na bolniški večinoma organizatorji igre.

»Vedeli smo, v kaj se spuščamo, a prišlo je do določenih težav. Igralci, ki gredo z nami v Ulm, bodo morali pač postoriti več,« je poudaril Olimpijin trener Okorn, še preden se je usedel na avtobus na poti do mesta v južni Nemčiji. »Pojavili so se pričakovani in tudi nepričakovani problemi, vsi pa se nam vrtijo v krogu. Imamo registriranih petnajst igralcev, da lahko vseeno odigramo tekmo.«

Okorn ne želi obremenjevati Mesička, potem ko ima mladenič že nekaj časa težave s hrbtenico, med drugim je prestal tudi operacijo. »Mesiček ostaja doma, saj čuti bolečine v hrbtu. Ritem tekem je hud in ni časa za obnavljanje moči. Fant je star 19 let, zato ga je potrebno bolj paziti. Kar 32 ur na avtobusu v zelo kratkem času lahko povzroči še poslabšanje težav s hrbtenico. Odločili smo se, da ostane v Ljubljani, kjer bo delal terapije, normalno treniral in počakal na tekmi, ki sledita ta konec tedna,« je povedal. Le pobožna želja je, da bi Olimpija kot v najboljših časih na gostujoče tekme potovala s čarterskimi letalskimi linijami. Namesto tega se zdaj na tekme vozi v povsem običajnih avtobusih, to pa je za visoke košarkarje velika muka.

Nove rešitve bo moral Okorn najti pri organizaciji igre. Zdrav je le prvi Olimpijin mož Brandon Jefferson, toda ameriški branilec ne more narediti vsega sam. »Potrebne bodo prilagoditve, a predvsem ne smemo preobremeniti Jeffersona, ki bo naš edini organizator igre v Nemčiji. Mislim, da je jasno, da bo moral odigrati blizu štiridesetih minut, a vseeno bomo morali najti neko alternativo znotraj ekipe. Menjava na mestu organizatorja igre je Barbarič, Mesiček lahko pomaga, tretja rešitev pa je Pelko, toda vsi ti igralci ostajajo doma,« je povedal Okorn. »Na licu mesta bomo poiskali rešitev, da Jefferson dobi kakšno minuto odmora med tekmo,« je pristavil. Ob pogledu na Olimpijin igralski kader je jasno, da bosta morala poveljstvo prevzeti Mirko Mulalić in Gregor Hrovat, na priložnost čaka tudi mladi Žiga Jurček.

Na drugi strani bo stal Ulm, ki je visoko izgubil v prvem kolu evropskega pokala proti Valencii, a je zato po petih tekmah še brez poraza v nemški ligi. Enako uspešna sta zgolj Brose Basket in Bayern München. »Ulm igra napadalno košarko, toda z njim se ne obremenjujemo, bolj smo osredotočeni nase. Mislim, da lahko v Nemčiji presenetimo, če se pravilno postavimo in če bo dnevna forma na pravem mestu,« je Okorn kljub vsem težavam obdržal kanček optimizma. Ulm je sicer skoraj povsem nemško-ameriška zasedba. Za nekaj vzhodnega pridiha skrbi le madžarski košarkar Marcell Pongo.