Azzurri nameravajo premagati tudi Srbijo

Italijani so Nemce dobili po podaljšku in si že zagotovili mesto v osmini finala.

Objavljeno
10. september 2015 01.29
BASKET-EURO-2015-ITA-GER
Tanja Volarič, poročevalka
Tanja Volarič, poročevalka
Berlin – O razporeditvi predtekmovalnih skupin eurobasketa so se kopja lomila že pred meseci, a dogajanje v Berlinu, kjer se pet reprezentanc od šestih ponaša s skupno kar 28 odličji s prvenstev stare celine, v teh dneh še bolj dviga prah. V skupini z največ favoriti za letošnji vrh pa Italijani potrjujejo, da se jim po 12 letih že močno kolca po odličju, še bolj potem, ko so se okitili s španskim in sinoči še nemškim skalpom.

Četudi jim je predvčerajšnjim ob novici, da bodo morali v nadaljevanje brez poškodovanega kapetana Lugijia Datomeja, zledenela kri v žilah, je imel šok predvsem pozitivne učinke, saj je moštvo še dodatno povezal. »Vsem nam je jasno, da v nadaljevanje ne smemo napredovati kot četrti v skupini, saj bi to lahko pomenilo konec EP. Nihče se ne želi soočiti s Francijo v osmini finala, zato po mojem v skupini že vlada precejšnja živčnost. Štiri moštva pač razmišljamo o visokih ciljih, še vedno tudi Nemci, ki so zato prevzeli organizacijo ene od skupin. Zasedba naše skupine je na žalost res najhujše, kar se lahko zgodi posamezni reprezentanci, rezultati uvodnih dni pa so posledica različnih dejavnikov,« je prepričan italijanski selektor Simone Pianigiani, ki se nadeja, da bo FIBA uvidela, kako napačno je takšno razvrščanje reprezentanc in za leto 2017 sistem prilagodila v korist košarke.

Sam priznava, da je izguba kapetana, ki se je po dveh letih lige NBA letos vrnil v Evropo k Fenerbahčeju, hud udarec za zasedbo, a v zadnjih dveh dneh so Italijani pobrali dva dragocena skalpa. Najprej so ugnali Španijo in sinoči še Nemčijo, tako da bodo slednji danes zadnjo priložnost iskali prav proti olimpijskim podprvakom z Iberskega polotoka. Z Nemci so sicer podobno kot s Turki v uvodni tekmi hodili po robu, le da se je tokrat razpletlo v njihovo korist. Danilo Gallinari (25 točk in 9 skokov) je koš za izenačenje in podaljšek dosegel šele pet sekund pred koncem rednega dela, kar je gostitelje, ki so pred tem stalno narekovali ritem, očitno povsem dotolklo in podaljšek je s 13:6 pripadel »azzurrom«.

»Zagotovili smo si napredovanje, vendar s tem še ni konec prvega dela. Pred nami je namreč pomembna tekma s Srbijo, ki nam odpira tudi še vrata proti prvemu mestu v skupini. To bi bilo idealno izhodišče,« je junak dvoboja Gallinari takoj po koncu stopil na žogo, a priznal, da v letošnji reprezentanci čutijo, da zmorejo pisati odmevno zgodbo. Italijani so doslej preskočili tri uvodne ovire Islandijo, Španijo in Nemčijo, s Turčijo pa izgubili le za koš. »Če bi zadnji dan dobili še Srbijo, bi imela zmaga z Nemčijo dvojni pomen. Zavedamo se svoje vrednosti, zato bi bilo lepo na vrhunski ravni tudi končati predtekmovanje. Verjamemo v prvo mesto, to je prvi korak. Počitek pa bo za nas ključen, saj nam težav ne manjka, mene mučijo dimlje, Gallinarija koleno ...,« pa je dodal junak dvoboja s Španijo Belinelli, ki je večer prej prispeval 27 točk in 7 asistenc, od tega zadel sedem trojk iz devetih poskusov in Špance spravil v nelagoden položaj pred zaključnim večerom.