Balažič: Ko se zaveš napak, si že korak naprej

Jure Balažič postaja vse pomembnejši mož slovenske reprezentance, potem ko je debitiral šele pri 33 leti.

Objavljeno
11. avgust 2014 10.54
Košarka Slovenija Kanada 24.7.2014 Rogaška Slatina Slovenija
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Bolje pozno kot nikoli, si je lani rekel Jure Balažič, ko je pri 33 letih debitiral na evropskem prvenstvu in prijetno presenetil. Leto dni pozneje in po zamenjavi selektorja je še bolj v pomoč moštvu: Jure Zdovc ga je v sedmih pripravljalnih tekmah pred svetovnim prvenstvom štirikrat uvrstil v začetno peterko.

Na Stankovićevem pokalu je bil Balažič četrti strelec slovenskega moštva (povp. 8,3), na voljo pa je imel peto največjo minutažo (20,5) med vsemi. Po vrnitvi v domovino je s soigralci vstopil v naslednji ciklus, med katerim bodo poskusili nadomestiti zamujeno. »Na Kitajskem nismo imeli priložnosti za vadbo, zato je kranjskogorski teden pred turnirjem v Kaunasu zelo dobrodošel za uigravanje stvari, ki so nam povzročale težave. Pridružila sta se nam tudi Goran Dragić in Erazem Lorbek, zato moramo marsikaj drugače 'zložiti'. S potekom priprav sem zadovoljen, nekaj grenkega priokusa sta pustila le poraza v Luoyangu. Ne morem reči, da smo se predstavili v najlepši luči,« meni 204 cm visoki krilni center. Tako kot soigralci je občutil posledice poti na drugi konec sveta, časovne razlike in drugačnega načina prehrane, ki je košarkarjem premešal prebavo. Sam je skrbi za zdravje sicer že vajen, saj je hud sladkorni bolnik.

»Tudi takšne stvari, kakršne smo doživeli na Kitajskem, je treba poskusiti. Leteli bomo na Gran Canario, kjer nas čaka pet tekem v šestih dneh, vprašanje je, koliko bo med SP časa za trening, zato pot na Kitajsko verjetno ni bila naključna. Je pa škoda, da smo prišli do stopnje, ko smo začeli dobro uresničevati selektorjeve zamisli, nato pa zašli v ritem tekem brez vadbe, zaradi česar je marsikaj zvodenelo. Ko bomo odpravili določene napake, bo šla naša igra spet navzgor. Že če najdeš stvari, ki šepajo, je to korak naprej,« ocenjuje nekdanji Krkin kapetan, ki si je minuli dve leti služil kruh v Turčiji. Najprej je igral za Erdemir, nato za Tofaš, s katerim je zasedel 8. mesto v DP in dosegal 10,7 točke na tekmo. Zdaj je eden od brezposelnih v reprezentanci, a je misli v celoti usmeril proti SP. Zato se zaveda, da slovenska zasedba še ni pokazala realne podobe.

Uvodne tri tekme s Kanado, Gruzijo in Ukrajino je dobila s svežino in izjemno natančnostjo, na Kitajskem je zaostala za pričakovanji, zdaj pa je dopolnila svoje vrste. »Že v Rogaški Slatini in Murski Soboti smo čutili, da smo nenormalno zadevali. Nihče sicer ne ve, zakaj, saj pri vadbi še nismo namenjali večje pozornosti metu. Vedeli smo, da tako ne bo šlo v nedogled. Treba je ceniti tekme, v katerih ne igraš posebej dobro, a kljub temu zmagaš. Visok odstotek meta je bil vendarle tudi posledica številnih odprtih poskusov, do katerih so nas pripeljale moštvene akcije. Če si neoviran za črto za tri točke in ne mečeš, je to napaka, saj omrtviš napad. V Luoyangu so Rusi igrali zelo dobro v obrambi in izkoristek je bil razumljivo nižji,« pojasnjuje Jure Balažič.

V Luoyangu je bila slovenska igra počasnejša in manj agresivna kot na domačih tleh. Ali je šlo zgolj za posledico utrujenosti ali morda tudi za podcenjevanje ob spoznanju, da so bili tekmeci reprezentance B Rusije, Kitajske in Angole. »Utrujeni smo bili, a so potovali tudi drugi, zato tega ne bi uporabil kot alibi. Vztrajal bi, da nam je manjkal trening, možno pa je tudi, da smo podzavestno nekoliko podcenili Ruse. Toda to ne sme biti opravičilo, temveč dodaten minus. Ne bom zanikal, da smo si morda privoščili kanček neprofesionalnosti. Naše moštvo ne more igrati s polovično močjo, zmagujemo lahko le s stoodstotno zavzetostjo,« ocenjuje izkušeni košarkar, ki je bil v turški ligi tekmec Jureta Zdovca, zdaj pa sta združila moči.

»Njegov sistem dela mi je všeč, ustroj je dobro prilagojen našim odlikam in slabostim. Želimo podobne stvari kot lani pri Božidarju Maljkoviću, toda početi jih moramo bolj zanesljivo. Moramo težiti k hitri igri, saj imamo atletske zunanje košarkarje, ki se dobro znajdejo na odprtem igrišču, zato bi bil nesmisel, če bi jih zavirali. Toda hkrati ne smemo dovoliti, da bi se spuščali v napako za napako. So sestavni del hitre igre in se bodo dogajale, a moramo ostati pri razumnem številu,« meni Jure Balažič, ki je na tekmi z Gruzijo izboljšal svoj reprezentančni rekord: dosegel je 23 točk z enim samim zgrešenim metom (za tri 5:6, za dve 2:2, prosti meti 4:4). Zdaj optimistično pogleduje proti Španiji.

»Prepričan sem, da bomo na SP dobro igrali. Kako daleč bomo prilezli, je seveda drugo vprašanje. O tem bomo lažje govorili, ko se nam bosta na tekmah pridružila Goran in Erazem. Oba sta odlična košarkarja in mislim, da ne bi smeli imeti težav pri privajanju,« je prepričan Jure Balažič.