Bečirović bi igri Krke dodal novo dimenzijo

Sani Bečirović se veseli, da bo lahko Krki pomagal pri ustvarjanju igre.

Objavljeno
10. december 2013 21.16
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Zakaj bi iskali po svetu tisto, kar se ponuja doma, so menili pri Krki, kjer so včeraj zaprli poglavje iskanja zamenjave za poškodovanega dirigenta igre Malcolma Armsteada in po desetletju v svoje vrste vrnili Sanija Bečirovića. Še pred mesecem se je dvigal prah glede njegovega odhoda k Unionu Olimpiji, pri kateri zanj niso imeli mesta, zdaj bo po najboljšem scenariju krst doživel prav v soboto proti Ljubljančanom.

Bečirovič je že novembra poudaril, da sta v domovini zanj privlačna le najboljša slovenska kluba, Krko pa izpostavil zaradi prijateljskih vezi z Jasminom Hukićem, s katerim sta prejšnjo sezono delila iransko izkušnjo. Ker je v dobrih odnosih ostal tudi z Matjažem Smodišem, zadnja čase pa se pripravljal na Slovanu, kjer je trener nekdanji Krkin igralec in donedavni pomočnik pri Novomeščanih Simon Petrov, se zdi selitev na Dolenjsko kar sama po sebi umevna. Sploh, ker pred desetimi leti 32-letnik tam ni pustil večjega pečata, po le nekaj tekmah se je, kot pravi, zaradi odkrite bakterije oddaljil od parketa.

»Saj sem imel še nekaj ponudb iz tujine, zlasti dve sta bili ugodni, a ko sem se vrnil iz Irana, je bilo Krkino zanimanje še večje. Ker ta čas res ne vem, v kakšnem stanju sem in koliko v prvih dneh igranja dam ekipi, je bila selitev v Novo mesto bolj pametna izbira. Dva meseca sem zunaj tekmovalnega ritma in vsak, ki se malo spozna na košarko, ve, da to pusti posledice. Tudi pri tem so bili pri Krki zelo korektni, pokazali so razumevanje za to in bom imel od začetka nekaj kredita pri vračanju v polni igralni ritem. Prednost je tudi, da ostajam blizu doma,« je pojasnil Bečirović, ki je z novimi soigralci v ponedeljek in včeraj že opravil po en trening, po katerem je ocenil, da njegovo stanje niti ni slabo, včeraj pa si ogledal še tekmo pokala eurochallenge z Uralom.

Kako hitro bo oblekel novomeški dres in ali se bo to zgodilo že za dvoboj proti Olimpiji v ligi ABA, je predvsem odvisno od dokumentacije, ki jo morajo posredovati njegovi dosedanji delodajalci. Zdaj je predvsem v čakanju na »letter of clearance« iz Irana, kjer je, kot upa, ob zadnjem 10-dnevnem obisku rešil vse administrativne ovire za selitev nazaj na staro celino. Klub ga sprva namreč ni hotel spustiti, ker niso našli skupnega jezika glede kar precejšnje vsote zaostalih plač, a si je, kot pravi, izposloval posredništvo in obljubo predsednika iranske zveze, da mu ne bodo delali težav. Sploh, ko so pri zvezi odkrili, da jim Foolad Mahan Isfahan ni posredoval obeh igralčevih pogodb, saj je imel eno sklenjeno za nastop v azijske igre, drugo pa za domačo ligo.

Kako dolgo bo trajalo njegovo bivanje na Dolenjskem, je zdaj kajpak še prezgodaj ugibati, pogodbo so sklenili do konca sezone, a mu v primeru boljše ponudbe do določenega roka omogoča predčasni odhod. Do kdaj? »Če sem iskren, se o tem še nismo dogovorili, a bomo ta člen naknadno uvrstili v pogodbo,« je zatrdil Bečirovič, ki prihaja kot zamenjava za ameriškega organizatorja igre Armsteada in ki je prepričan, da na tem igralnem mestu Novomeščanom lahko da novo dimenzijo. »Pri prenašanju žoge na drugo polovico nisem izrazit organizator igre, v igri pet na pet pa sem bolj dirigent kot izrazit strelec, kar me je krasilo pred poškodbo. Predvsem bom pomagal pri ustvarjanju igre, mislim, da po tej plati lahko ogromno prispevam k igri,« dodaja Bečirović.