Begić čaka na izpisnico iz Irana, kapetan Lorbek ostaja

Novi Olimpijin trener Zoran Martič po zmagi v Bayreuthu pričakuje dodaten napredek okrepljenega moštva.

Objavljeno
11. januar 2018 22.01
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Matic Rebec k Sixtu Primorski, Petrol Olimpija z novim trenerjem Zoranom Martičem in prihodnji teden še z Mirzo Begićem. Znaki, da se bo uvodni del slovenskega DP končal že 13. februarja ter da se kaže okrepiti za ligo za prvaka in finalni turnir pokala Spar, ki bo na sporedu od 16. do 18. februarja, so več kot očitni.

Po vrnitvi iz Bayreutha, kjer je stožiška zasedba z zmago ostala v igri za uvrstitev v osmino finala lige prvakov, je direktor kluba Roman Lisac zadovoljno ocenil prve učinke zamenjave trenerja. Hkrati pa potrdil, da se Begićev prestop približuje razpletu. Prihodnji teden pričakujejo njegovo izpisnico iz Irana, kjer je donedavno branil barve Petrochimija, in če bo uspešno opravil temeljit zdravniški pregled, bi lahko 21. t. m. zaigral proti Budućnosti. Na mizi ima pogodbo do konca sezone, ki pa bi jo lahko z veliko verjetnostjo podaljšali, saj je nekdanji reprezentančni center pri 32 letih omejil svoje ambicije.

Zdaj je že jasno, da bo vsaj do konca sezone v Stožicah ostal tudi Domen Lorbek, ki se je prvotno dogovoril za igranje do konca januarja, medtem ko je poskušal najti premožnejšega delodajalca v tujini. Že v Bayreuthu je dobil »višji čin«, saj je nasledil Gregorja Hrovata v vlogi kapetana Petrola Olimpije. »Všeč mi je bilo, kako je Gregor igral v prejšnji sezoni. Prepričan sem bil, da bo na podlagi dobrih predstav dobil priložnost v članski reprezentanci. Presenečen sem bil, ker ni bil v moštvu za EP, saj menim, da bi si mesto zaslužil. V novi sezoni pa ne igra na takšni ravni, všeč mi ni bil niti njegov pristop. Pogovorila sva se in povedal sem mu, da se je ukvarjal s stvarmi, ki niso v njegovi domeni. Po svoje sem ga z zamenjavo kapetana razbremenil. Če bo tudi v prihodnje igral kot v Bayreuthu, bova odlično sodelovala. Domen je najstarejši in najbolj zreli košarkar moštva in edini, ki je za Olimpijo igral v evroligi. Ekipa potrebuje takšnega kapetana,« je včeraj potrdil Martič in ocenil, da bo 216 cm visoki Begić zelo koristna okrepitev.

»Zaradi omejenega nabora košarkarjev nam pride prav sleherna kakovostna okrepitev. Mirza nam lahko pomaga v ligi ABA, saj v njej ne manjka nadpovprečno visokih centrov, mi pa takšnih doslej nismo imeli. Ne vem, v kakšnem stanju je, a je dobrodošel,« je zagotovil novi Olimpijin trener, ki bo letos praznoval 53. rojstni dan in tudi 20-letnico osvojitve srebrne kolajne na EP za košarkarje do 22. leta (z Jako Lakovičem, Matjažem Smodišem, Primožem Brezcem, Goranom Jurakom, Gregorjem Hafnarjem, Markom Maravičem, Dragišo Drobnjakom ...). Dve leti pozneje je bil zlat z reprezentanco U-20 (s Sanijem Bečirovičem, Boštjanom Nachbarjem, Željkom Zagorcem in Smiljanom Pavičem), pri Olimpiji je nato vodil mlada moštva in pomagal Juretu Zdovcu v članski zasedbi, a do torka čakal na pravi klic. »Za trenerja ali košarkarja sta vrhunca kariere v Sloveniji reprezentanca in Olimpija, a doslej nisem dobil priložnosti. Zdaj sem jo z veseljem sprejel. Takoj sem se lotil dela in fantom povedal, kaj pričakujem. Napadalne sheme še spoznavam, a prevelike spremembe niti ne bi imele smisla. Toda dokler bom trener, bom zahteval profesionalnost ter več odgovornosti in discipline pri igri s poudarkom na boljši obrambi in učinkovitejšem skoku. To sta bili doslej najšibkejši točki moštva,« ocenjuje Zoran Martič, ki bo zadržal dosedanji strokovni štab.