Bo odhod Spahije pomagal Krki?

V osmem kolu košarkarske lige ABA Union Olimpija pri Budućnosti, Krka pa gosti Cibono.

Objavljeno
15. november 2013 23.11
Odhod košarkarjev na priprave.Na sliki Edo Murič .Ljubljana, 19. 07. 2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Ker se košarkarska liga ABA šele bliža koncu prve tretjine, bo do zaključka rednega dela prinesla še precej zdrsov in vzponov na lestvici, kar odpira možnosti tudi slovenskima moštvoma. Pa čeprav Krko in Union Olimpijo že v drevišnjem 8. kolu čaka velik zalogaj, saj prva gosti Cibono, druga pa se bo merila pri Budućnosti.

Da so s prebitjem ledu na Madžarskem prejšnji konec tedna lažje zadihali in se je v moštvo vrnilo nekaj miru, ki ga tako potrebujejo za nadaljevanje sezone, so pri Unionu Olimpiji v minulih dneh ponovili nekajkrat, to pa potrdili še z novim uspehom v evropskem pokalu. A pravo vrednost bo imel njihov mini niz dveh zmag šele s podobnim nadaljevanjem, pri Budućnosti pa bodo morali pokazati vse svoje najmočnejše adute, saj gre za enega najbolj vročih parketov v ligi ABA.

»Budućnost je v dvorani Morača vedno favorit. Gre za izjemno nevarno ekipo, ki spet meri na najvišja mesta. Dobro je začela sezono in doslej doma še ni izgubila. Ima raznovrsten nabor igralcev in je dobro pokrita na vsakem položaju. Motor moštva je Aleksandar Ćapin, ki ga dobro poznamo. Igrati bomo morali agresivno obrambo, borbeno v skoku in sproščeno ter pametno v napadu. Na vsaki tekmi igramo na zmago in tudi tokrat bo tako,« je odločen trener Aleš Pipan, ki je tudi potrdil, da ta čas klub nima denarja za prihod Sanija Bečirovića in da so zahteve zastopnikov previsoke za trenutne razmere v ljubljanskem okolju, katerega prednostna naloga je še naprej sanacija.

Novomeščani lahko v teh dneh z zadovoljstvom pogledujejo na svoj izkupiček v pokalu eurochallenge, kjer z dvema zmagama zasedajo vrh skupine F. Jim je pa s prehodom na dvojni tedenski program začela padati krivulja v ligi ABA in po porazih z Zadrom in MZT so zdrsnili na 10. mesto. Drevišnji dvoboj jim doma prinaša Cibono, ki bo tudi priložnost, da prekinejo slovensko sušo v tekmah s hrvaškimi predstavniki, saj sta oba slovenska kluba to jesen z njimi zabeležila že tri poraze.

Niti Ciboni pač to jesen ni mehko postlano in očitno Union Olimpija ni edini od nekdanjih evropskih velikanov s težavami. Zagrebčani to sezono v evropskem pokalu še niso zmagali (0:5), še več, izgubili so zadnjih 28 tekem v evropskih tekmovanjih, v četrtek pa so ostali še brez trenerja Nevena Spahije. Njegove zahteve po rezih v moštvu in prihodu novih okrepitev so zaradi plitve blagajne ostale neuslišane, zato se je s klubom razšel, odslej pa bo tudi zaradi varčevanja Zagrebčane vodil dosedanji pomočnik Slaven Rimac.

»Zaradi menjave trenerja bo Cibona zdaj še bolj motivirana. Igralci pač opažajo, kaj se dogaja okoli njih, da v klubu ne poteka vse, kot bi moralo, in se bodo hoteli dokazati. Zavedam se, da nas čaka izredno težka tekma, saj je njihovo moštvo odlično, je pravi spoj izkušenih in mladih, ki spadajo med najbolj nadarjene tudi zunaj hrvaških meja. Bo pa naša prednost domači parket, ki ga bomo poskusili maksimalno izkoristiti,« je Edo Murić poudaril, da se na Cibono zelo dobro pripravljajo.

Liga ABA, 8. kolo, danes: Zadar – MZT (17), Igokea – Szolnoki (17.30), Budućnost – Union Olimpija (19), Krka – Cibona (21); jutri: Cedevita – Radnički, Mega Vizura – Široki Brijeg (19); ponedeljek: Partizan – Crvena zvezda (20.30).

Liga Telemach, 5. kolo, danes: Grosuplje – Rogaška (17.30), Slovan – Hopsi (19; Tajfun – Helios (19.30), Elektra – Portorož (20); jutri: Maribor Nova KBM – Zlatorog (17).